РОТАРИ КЛУБ БИЈЕЉИНА: ОБУКА ЕДУКАТОРА :: Semberija INFO ::

 

РОТАРИ КЛУБ БИЈЕЉИНА: ОБУКА ЕДУКАТОРА


У оквиру еколошког пројекта "ЕНД ПЛАСТИЦ СОУП", Ротарy клуб Бијељина у сарадњи са Градском управом, организовао је обуку едукатора који ће у наредном периоду радити на подизању еколошке свијести наставника и ученика на подручју Бијељине.



-Окупили смо се око још једне наше активности, као наставак великог пројекта, који има за циљ да смањи загађење пластичним отпадом, првенствено у сливу ријеке Дрине. Желимо да покушамо да продужимо ефекат и подигнемо еколошки ниво свијести, првенствено код најмлађих суграђана. Сада радимо са наставницима како бисмо их едуковали да они даље раде са дјецом школског узраста", рекао је Олег Грубач, предсједник "Ротарy клуба" Бијељина. Како је појаснио,  већ су организовали радионице са дјецом предшколског узраста. Грубач је изразио наду да ће и наредних годину и по дана, колико ће трајати овај дио пројекта, успоставити неку мрежу која ће и у будућности имати сврху. Иначе, ову обуку, проводе едукатори из Њемачке. 

-Радим за Еверwаве цоммунитy, непрофитну организацију из Њемачке која се бави заштитом животне средине. Заједно са педагозима и морским биолозима, развијамо наставне садржаје за предшколско, основно и средњошколско образовање, како бисмо их едуковали о значају заштите околине, са посебним акцентом на заштити океана, загађењу пластиком... Развили смо наставне материјале који се већ користе у више од 300 школа у Њемачкој. Почаствовани смо што смо данас у Бијељини, гдје одржавамо тренинг за едукаторе који ће даље држати обуку за 250 наставника и те материјале ће имплементирати у десет школа у региону", обхјаснила је Мерцедес Рибера Wансарт, менаџер за едукацију заштите животне средине. Недељко Радић, учесник данашње едукације, рекао је да му је драго што су и код нас људи препознали глобални проблем и пренијели знања и сазнања која могу да помогну млађим генерацијама.

-Основни проблем, у заштити животне средине, добио је на значају. Ми свакога дана уочавамо све веће проблеме за здравље људи. Утицај животне средине је битан и један од најважнијих фактора. Сама животна средина је нешто што треба да нам буде водиља у нашој будућој едукацији професора, наставника и учитеља којима ћемо пренијети стечено знање. Кроз ову едукацију смо стекли сазнања на који начин можемо да побољшамо живот и здравље људи, на који начин да утичемо на најмлађе генерације, на дјецу, како они да својим понашањем допринесу здравој животној средини", изјавио је Радић.

(Семберија инфо)