УДРУЖЕЊЕ “ДИАБЕТА”: РАДНО ОБИЉЕЖИЛИ СВЈЕТСКИ ДАН БОРБЕ ПРОТИВ МОЖДАНОГ УДАРА :: Semberija INFO ::

 

УДРУЖЕЊЕ “ДИАБЕТА”: РАДНО ОБИЉЕЖИЛИ СВЈЕТСКИ ДАН БОРБЕ ПРОТИВ МОЖДАНОГ УДАРА



Семберија инфо - О. Стјепановић


Удружење “Диабета”, данас, поводом Свјетског дана борбе против можданог удара, организовало је бесплатно мјерење крвног притиска и контролу шећера у крви, а поред тога, грађанима су дијелити летке у којима се наводе знакови и симптоми можданог удара и начини превенције.

Предсједница “Диабете” Сандра Милошевић изразила је посебну захвалност ЈЗУ Болници “Свети врачеви”, на челу са професором др Златком Максимовићем, на свесрдној помоћи и подршци у раду. Она је истакла да је ово једна у низу активности које проводе, да су веома присутни на терену, а све са циљем да буду на услузи грађанима и укажу на значај превенције.



- Битно је да грађани схвате да се мождани удар може догодити било коме, било кад и гдје, те да је трећи у свијету узрок смрти. То је најјаснији показатељ да морамо будити свијест становништва о превенцији, јер је свака четврта особа у ризику од можданог удара. Превенцијом, дакле, престанком пушења, смањеним конзумирањем алкохола, правилном исхраном и шетњом од најмање пола сата, можемо спријечити ризик од можданог удара, високог крвног притиска, високог холестерола, дијабетеса, те кардиоваскуларних обољења. Морам истаћи да је неопходно држати под контролом дијабетес, јер ако то не чинимо, могу се развити хроничне компликације, као што су сљепило, бубрежна обољења, а четири до пет пацијената који болују од дијабетеса, посебно су изложени можданом удару или инфаркту”, рекла је Милошевићева. Она је додала да осам до 10 пацијената који умру од кардиоваскуларних болести су имали дијабетес. 



- Све је уско повезано и морамо се посветити превенцији, односно, редовним прегледима. Такође, да бисмо ово постигли, неопходна је и едукација становништва, а ми у Диабети активно радимо уз несебичну подршку директора Болнице проф. др Максимовића”, рекла је Милошевићева. Она је нагласила да овогодишња кампања “Заједно смо већи од можданог удара” има циљ да покаже да “само заједничким напорима можемо смањити ово оболијевање”. Са циљем едукације становништва, одржаће се и предавање у просторијама удружења на тему “Превенција можданог удара, научи препознати симптоме”.

​Свјетски дан борбе против можданог удара обиљежава се 29. октобра с циљем да се јавност упозна о симптомима ове болести, начину лијечења обољелих, али и мјерама превенције. Свјетска организација за мождани удар обиљежавање овог датума је покренула 2006. године.