Протестни скуп испред ОШ “Кнез Иво од Семберије” :: Semberija INFO ::

 

Протестни скуп испред ОШ “Кнез Иво од Семберије”


Готово сви запослени просвјетни радници Основне школе “Кнез иво од Семберије, синдикални представници И наставници других бијељинских основних школа окупили су се данас у дворишту Основне школе “Кнез Иво од Семберије” на протесном скупу подршке наставници Данијели Лазић коју је недавно дванаестогодишњи ученик ове школе погодио испред школске зборнице каменом у главу И нанио јој озбиљне повреде главе.

Светлана Жугић, предсједница Синдикалне организације у ОШ “Кнез Иво од Семберије” истакла је да се просвјетни радници у посљедње вријеме баве насиљем међу ученицима, али, нажалост, суочени су и са проблемом насиља ученика према наставницима.



 “Наша колегиница, наставница географије, Данијела Лазић је изузетан наставник и човјек и желимо јој брзо оздрављење и да нам се што прије врати у школу. Најоштрије осуђујемо напад који је на њу извео један ученик. Наставница Данијела је учествовала на бројним такмичењима, освајала награде и признања. Желимо да укажемо и родитељима на неопходност сарадње са просвјетно - образовним установама. Без узајамног поштовања, сарадње и повјерења једних према другима ми не можемо адекватно рјешавати проблеме с којима се сусрећемо. Ученик који је каменом погодио у главу наставницу Данијелу Лазић није ни познавао ову наставницу и он је похађао наставу у првој смјени, док је наставница Лазић радила у другој смјени. Он је дошао у другу смјену и догодио се тај инцидент. Апелујем на родитеље да имају више повјерења у наставнике и да нам се обраћају за помоћ. Све школе се суочавају са проблемом вршњачког насиља. У нашој школи реализује се низ наставних активности, у смислу превенције вршњачког насиља. Савјети ученика организују различите радионице, стручна служба школе такође обавља индивидуалне и групне саавјетодавне разговоре о томе како поступити у различитим ситуацијама. Са савјетима родитеља, такође, организујемо радионице о превенцији вршњачког насиља. Пуно је различитих активности којима покушавамо предуприједити насиље. Било да се ради о вербалном или вршњачком насиљу, ми настојимо да разговарамо с родитељима, да изградимо међусобно повјерење с родитељима, како би они вјеровали у информације које им преносимо. Дјеца су и нама и родитељима центар свих дешавања у школи и ми желимо да се дјеца осјећају безбједно. Трудимо се да их и васпитавамо и образујемо”, истакла је Светлана Жугић.

Слободанка Дамјановић Гајић, предсједник Регионалног синдиката образовања, науке и културе, изјавила је да овом протесном скупу присуствује, не само као представник синдиката, већ као просвјетни радник, колегиница повријеђене наставнице, али и као мајка.



“Свјесни смо ситуације и времена у којима живимо. Све моје колеге пружају подршку повријеђеној наставници Данијели Лазић. Ми дајемо подршку и свим ученицима, јер овим инцидентом нису повријеђени само просвјетни радници, већ су повријеђена и уплашена дјеца, као и њихови родитељи. Родирељи најбоље желе за своје дијете и с разлогом се плаше”, изјавила је Слободанка Дамјановић Гајић.

(Семберија Инфо)