Десети новембар - најзначајнији датум за Бијељину :: Semberija INFO ::

 

Десети новембар - најзначајнији датум за Бијељину


У Бијељини је данас обиљежена 105. годишњица уласка Српске војске и ослобођења Бијељине у Првом свјетском рату.

Испред Споменика краљу Петру Првом Карађорђевићу служен је парастос краљу Петру Ослободиоцу и јунацима ослободилачких ратова Србије од 1912. до 1918. године. Одржан је и историјски час и пригодан културно - умјетнички програм, уз учешће Хора “Србадија”.



Бранислав Томић, у име Удружења “Краљевина Србија” - Градски одбор Бијељина изјавио је да Бијељина данас обиљежава један од најзначајнијих догађаја откако постоји овај град.

 “Тачно прије стотину пет година славна српска војска, тачније, Друга српска армија, под командом војводе Степе Степановића донијела је слободу у наш град. Десети новембар је у периоду између два свјетска рата обиљежаван као Дан града, а колики је значај тог датума говори и чињеница да су на почетку априлске окупације Бијељине у Другом свјетском рату, окупаторске снаге прво срушиле споменик краљу Петру Првом Ослободиоцу и забранили су обиљежавање Дана ослобођења Бијељине у Првом свјетском рату. Почетком деведесетих година споменик краљу је обновљен, али, Десети новембар још увијек није проглашен за дан града Бијељине. Надам се да смо на добром путу да Десети новембар поново прогласимо за Дан града”, истакао је Бранислав Томић.
Радослав Остојић, замјеник градоначелника Бијељине истакао је да је Десети новембар значајан, ако не и најзначајнији датум у историји нашег града.



 “Прије тачно 105 година српска војска је, након надљудских подвига и пробијања Солунског фронта, коначно стигла и у наш град. Након вијековног робовања, што под турском царевином, што под Аустро –угарском монархијом, коначно је и у наш град и у Семберију стигла слобода. Овај датум треба посебно да се обиљежава, као што је то било и између два свјетска рата, јер је ово најзначајнији датум за наш град. Стотине хиљада српских војника положило је своје животе, од Албанске голготе, преко Цера и Колубаре, све до пробијања Солунског фронта, Кајмакчалана, да би коначно српска војска ослободила све српске земље. Сви ми њима дугујемо неизмјерну захвалност и због тога морамо његовати и развијати културу сјећања, а на Граду и Градској управи је да се потруди да овај празник из године у годину буде све значајнији и да буде један од два или три најзначајнија датума који се обиљежавају у нашем граду. Захвалио бих још једном свим храбрим војницима који су своје животе положили, да бисмо ми данас живјели у слободи”, истакао је Радослав Остојић.

Семберија Инфо