У ДВОРОВИМА ОТВОРЕН СЕМБЕРСКИ САЈАМ МЕСА И РИБЕ :: Semberija INFO ::

 

У ДВОРОВИМА ОТВОРЕН СЕМБЕРСКИ САЈАМ МЕСА И РИБЕ


Компанија „Глобус“ из Бијељине и ове је године организовала традиционални Семберски сајам меса. На овогодишњем седмом по реду сајму изложбени асортиман је додатно проширен па је сајам добио и нови назив: Семберски сајам меса и рибе. Поред меса и прерађевина од меса посјетиоци сајма ће данас и сутра имати прилику разгледати, дегустирати и, по сајамским цијенама купити још читав низ производа прехрамбене индустрије. Главни циљ сајма је да се на једном мјесту промовише Семберија, њена пољопривреда, прехрамбена индустрија, производња меса и месних производа. Током претходних шест издања Семберски сајам меса се наметнуо као једна од најзначајнијих смотри агробизниса и препознатљив бренд Семберије. На церемонији отварања сајма присуствовала је висока делегација Владе Републике Српске: Војин Митровић, министар привреде и предузетништва, Денис Шулић, министар трговине и туризма те Саша Лалић, помоћник министра пољопривреде, шумарства и водопривреде.


 
-Ми месо доживљавамо као универзални језик хране. Без обзира гдје се налазимо, месо има моћ да окупи људе, да пробуди наша чула, да нас подсјети на нашу традицију, културу и обичаје. Овај сајам није само прилика за промоцију нових производа и услуга него је и прилика за стварање нових пословних веза и размјену идеја. Сајам меса и рибе окупља људе из различитих сектора тако да ће сви посјетиоци имати прилику видјети, окусити и научити нешто ново на сваком штанду“, рекао је на церемонији отварања Славко Ђерић, директор Семберског сајма меса и рибе.


 
Подршку организовању сајму у Дворовима пружила је и Подручна привредна комора Бијељина. Предсједник коморе, Стево Савић похвалио је менаџмент компаније „Глобус“ који је, упркос изузетно тешкој години у сточарству Семберије успио организовати један овакав сајам. Афричка куга је током ове године погодила око 1100 домаћинстава а преко 50.000 свиња је било еутаназирано. У свјетлу оваквих података, према мишљењу Стевића, седми Семберски сајам меса и рибе, има још већу важност.


 
Миодраг Ђукић, предсједник СРУ „Риба“ из Бијељине изразио је задовољство што се у програмску шему Семберског сајма меса уврстила и риба и производи од рибе. Посебно због чињенице да простори Републике Српске а посебно Семберије располажу великим водним ресурсима који су богати различитим врстама рибе а које је локално становништво одвајкада користило у сврху прехране.

Сајам је званично прогласио отвореним Денис Шулић, министар трговине и туризма у Влади Републике Српске.



-Један од најважнијих потенцијала којима располаже Република Српска је здрава храна. То је оно што требамо чувати и развијати за младе генерације које долазе. Драго ми је да овдје на сајму видим компаније које учествују у кампањи „Друштвено одговорни“ кроз коју су се, дјелимично или потпуно одрекле марже на своје производе у малопродаји и тако грађанима Републике Српске олакшале подношење инфлаторних удара. Све оно што радимо кроз политику, све оно што ради предсједник Милорад Додик, има смисла само ако иза себе имамо јаку привреду и зато сте ви наши највећи партнери у очувању институција и интегритета Републике Српске“, изјавио је министар Шулић.
 
(Семберија инфо)