Други дан сајма меса и рибе у Дворовима :: Semberija INFO ::

 

Други дан сајма меса и рибе у Дворовима


И други дан Семберског сајма меса и рибе у Дворовима протиче у знаку великог интересовања Сембераца и становника региона за све оно што је изложено на сајму. Након првог дана, обиљеженог кишовитим временом, други дан, уз нешто хладније и вјетровитије, али сунчано вријеме, био је пун погодак за посјету сајму.



 Славко Ђерић, директор сајма, каже да је првог дана око пет хиљада посјетилаца продефиловало кроз сајам, што је изузетна ствар.

 “Другог дана сајма очекујемо још већу посјету. Имамо велики број купаца на сајму, вријеме је припреме и набавке зимнице, ту су нам у посјети и чланови Црвеног крста Републике Српске, имаћемо дефиле гуслара и народних пјевача, на ражњу се окреће бик, биће припремљена и укусна рибља чорба, тако да ће за свакога бити понешто занимљиво, како за гледање, тако и за конзумирање”, каже Славко Ђерић.



На овогодишњем сајму пуно је оних који су већ, на неки начин, стални учесници сајма, а међу њима је и “Гачића магаза” из Богатића.

 Зоран Гачић и његова супруга Данијела на тржишту воћних ракија, ликера и прерађевина од воћа и поврћа присутни су од 2013. године.



 “Ми смо породична мануфактура гдје су сви чланови породице укључени у производњу. Припремамо плодове природе, воће и поврће, и то је оно по чему смо препознатљиви, оно што нас разликује од осталих. Сваке године припремимо од 80 до 90 различитих производа. Тренутно имамо 26 различитих врста воћних ракија. Имамо ракију од старих воћних сорти, од пожегаче и трњине, али и стандардни програм. Ту су и туристичке сорте од кивија, ананаса, мандарине и мушмуле. Имамо десетак врста ликера, петнаестак врста домаћих сирупа, комплетну зимницу. Од овог посла може се солидно живјети. Промијенили смо пуно приватних фирми, те смо одлучили да се сами окушамо у овој производњи. Углавном користиму сировину из нашег воћњака”, каже Зоран Гачић из Богатића.

Јосип Тољ, власник винарије из Читлука, каже да већ неколико година учествује на сајму у Дворовима.



 “Сарађујемо са фирмом “Глобус” и желимо да подржимо ову сајамску причу. На нашем имању у Читлуку имамо шест хектара под виноградом. У просјеку производимо 50.000 боца вина, од чега у извоз иде осамдесет и пет одсто годишње производње вина. Овдје представљамо “жилавку” и “блатину”, а у посљедње вријеме све више се тражи црмница, посебна  изворна сорта. Ми смо на тржишту присутни од 2012. године, а породична традиција у производњи вина стара је неколико стотина година”, каже Тољ.

(Семберија Инфо)