За мајевичке пчеларе ова је година била изузетно тешка и лоша: Начелник Савић обећао подршку пчеларима :: Semberija INFO ::

 

За мајевичке пчеларе ова је година била изузетно тешка и лоша: Начелник Савић обећао подршку пчеларима



Извор: Семберске новине / Семберија инфо / С. Ристановић

Удружење пчелара „Златна кошница“ Лопаре основано је 2014. године, а тренутно броји 96 чланова, те 4.150 пчелињих друштава. 

Радислав Давидовић, предсједник УП „Златна кошница“ и самостални стручни сарадник за пољопривреду у Општини Лопаре истакао је да је ова година, са аспекта пчеларске производње, била изузетно тешка и лоша година


.
- Првенствено, морам рећи да су пчеле из зимског периода изашле много ослабљене, међутим април и мај нису обећавали, јер су биле јако неповољне температурне разлике и колебања, што је јако неповољно утицало на пчелиња друштва. Након тога, почетком маја наишао је дуг кишни период који је, такође, лоше утицао на развој пчелињих друштава и на принос. Када је бехарало воће и цвјетало поврће, због кише пчеле нису имале могућности да то оплоде, да се прошире и да раде. Након тога, када су требале да уносе багрем, киша и хладно вријеме су, такође, утицали на изузетно лошу багремову пашу. Овогодишњим приносом меда нисмо задовољни, важно нам је било да остане за пчелиња друштва да имају меда за легла да преживе, а нама пчеларима колико год да је остало, били смо задовољни. Конкретно, ја ове године ништа нисам врцао, све сам оставио да пчеле могу да преживе, али по причама других пчелара принос је био пет до шест килограма по кошници, код оних који су имали боље локације и који су селили пчелиња друштва“, рекао је Давидовић и додао да је ове године било много случајева појаве варое и других болести, те да су сви они пчелари који на вријеме нису приступили заштити својих пчелињих друштава претрпјели велике губитке.

Према ријечима Давидовића, једина позитивна страна од ове године јесте то што су од државе, рјешењем добили постицај за 3.775 пчелињих друштава за 55 чланова удружења, те да су од Агенције за аграрна плаћања добили 37.750 КМ, што износи 10 КМ по кошници. Удружење пчелара „Златна кошница“ ове године је аплицирало за набавку пчеларске опреме за 24 члана, преко фирме „Agro boos“, односно Фондације за одрживи развој „Progressus“.

- То је договор између Мађарске владе и Владе РС за набавку опреме и прикључних машина у биљној производњи и пчеларске опреме. Вриједност  нашег пројекта  који смо послали износио је 66.343 КМ, а од тог износа 70 одсто средстава је бесповратно од стране Мађарске владе и Фондације за одрживи развој „Progressus“, а 30 одсто плаћа крајни корисник, односно 24 члана који су аплицирали и требали би укупно исплатити 10.000 КМ. Треба нагласити да ни један члан није могао аплицирати за опрему ако вриједност по једном артиклу не износи 1.000 КМ. Највише смо тражили електричне врцаљке свих врста и намјена, затим кадице за топљење и врцање меда, електричне топионике са горионицима, двије велике апаратуре за извлачење сатних основа, као и ситна опрема. Опрема би требало да буде испоручена од маја до августа наредне године, односно када сваки појединац потпише уговор и уплати свој дио новца, преузме опрему“, казао је Давидовић и додао да имају подршку локалне заједнице и начелника Лопара Раде Савића.

- Начелник ми је чврсто обећао да ће ребалансом буџета ове године помоћи пчеларима који су у удружењу, те да ће нам помоћи око средстава за набавку опреме за коју смо аплицирали.  Од 30 одсто колико ми требамо да платимо, начелник ће нам из буџета дати 15 одсто средстава, а 15 одсто од вриједности артикла сваки пчелар треба да уплати. Овим путем му се захваљујем, јер има осјећаја за наше удружење и види да се трудимо“, истакао је Радислав Давидовић.

Додао је да удружење сваке године организују од три до четири предавања које одржавају у Лопарама и Угљевику, јер према његовим ријечима добру сарадњу имају са Удружењем пчелара „Угљевичка кошница“ из Угљевика.

- Поред предавања организујемо и необавезна дружења и ручкове гдје се пчелари друже, као и на предавањима. Одлазимо и на сајмове, два пута годишње одлазимо у Београд на Прољетњи сајам, као и на Јесењи сајам на Ташмајдану. Имамо добру сарадњу и са удружењима из Србије, Брчко дистрикта, Тузле и свим удружењима у окружењу. Сваке године излажемо наше производе на сајму Дијаспора, као и на Сајму шљиве, воћних ракија и меда у Угљевику, Брчко дистрикту... Гдје год нас позову ми се радо одазивамо и моји пчелари су веома активни“, рекао је Давидовић и додао да је главни производ који продају мед, али да продају и прополис, восак, саће, као и да се баве производњом и продајом матица...

- Што се тиче планова за будући период у плану имам да што више оснажим удружење. Желим да привучемо што више младих да се баве овим корисним послом и да их мотивишем, као и да се што више људи укључи у пчеларску производњу, да их едукујемо да раде лијеп и користан посао. Када је година добра, зна да награди доста и финансијски. Има ту много улагања, али и губитака. Ипак, пчелар не може бити свако, то не могу бити лијени и аљкави људи. Пчелари морају бити уредни, свјесни и вриједни људи“, поручио је Давидовић и на крају за ,,Семберија инфо’ поновио да је ова, 2023. година једна од најтежих, у посљедњих 10 година, за све гране пољопривредне производње.