ЈУ Дјечији вртић „Чика Јова Змај“ Бијељина: Свечано отворен нови објекат :: Semberija INFO ::

 

ЈУ Дјечији вртић „Чика Јова Змај“ Бијељина: Свечано отворен нови објекат


Поводом обиљежавања Свјетског дана дјетета, данас је у склопу Петропавловског храма у Бијељини, отворен осми објекат ЈУ Дјечијег вртића „Чика Јова Змај“ Бијељина. Новоотворени објекат простире се на преко 200 метара квадратних, те на располагању има двије радне собе у којима ће боравити 45 малишана предшколског узраста.



Славиша Вујановић, директор ЈУ Дјечијг вртића „Чика Јова Змај“ Бијељина истакао је да је ово други објекат вртића који је отворен у току ове године, те се овом приликом захвалио Градској управи Града Бијељина и Скупштини града Бијељина на сарадњи за проширење капацитета вртића, као и старјешини Петропавловског храма, Мирану Гавриловићу.

-У овом објекту ће боравити двије групе, односно до 45 малишана, што је изузетно позитивна ствар за Мјесну заједницу „Вук Караџић“. Потрудићемо се да у што краћем временском периоду почнемо са реализацијом програма односно боравке дјеце у овом објекту, што ће значајно повећати обухват дјеце, те ће бити значајно и за дјецу која живе у овој МЗ. Од првог децембра биће расписан јавни позив за боравак дјеце у овом објекту, а највјероватније ће већ од почетка нове календарске године малишани боравити у овом објекту. Ово је изузетно позитивна ствар, како за град Бијељину, тако и за вртић, јер имамо прилику да повећавамо обухват дјеце која бораве у вртићу“, нагласио је Вујановић и додао да за боравак у вртићу постоји листа чекања на којој се тренутно налази 160 малишан, те да ће и даље на подручју града Бијељина да отварају нове објекте, јер постоји велика потреба за њима.



Протонамјесник Миран Гавриловић, старјешина Петропавловског храма у Бијељини казао је да су од самог почетка изградње објекта у порти Петропавловског храма планирали да те просторије уступе  Дјечијем вртићу.

-Ништа лепше нема него када мала деца одрастају у окриљу цркве, али и поред цркве и из тог разлога смо ове просторије наменили за отварање новог објекта Дечијег вртића „Чика Јова Змај“. Са овом установом имамо изузетно добру сарадњу и тако да није било дилеме са којом установом ћемо сарађивати, што је свесрдно подржано од стране Градске управе и наше епархије, без чијег благослова ми не можемо ништа радити“, рекао је Гавриловић.

Јованка Вуковић, замјеник Омбудсмана за дјецу РС истакла је да отварање новог објекта Дјечијег вртића „Чика Јова Змај“ Бијељина најбољи начин да се обиљежи Међународни дан дјетета.

-Град Бијељина отварањем овог објекта повећава значајно обухват дјеце у предшколским установама и на овај начин висок ниво сезнзибилитета за потребе дјетета на предшколско васпитање и образовање. То је једно од најзначајнијих права и облика правилног психофизичког развоја дјеце“, нагласила је Вуковићева.



Александар Ђурђевић, предсједник Скупштине града Бијељина  рекао је да ће и у наредном периоду радити на повећању обухвата дјеце предшколским васпитањем и образовањем, али и побољшањем услова за оне који већ похађају вртиће.

-Не смијемо заборавити да је вема важно да радимо на томе да дјеца у јавним и приватним вртићима имају иста права, те да цијена боравка у вртићима буде приближна или идентична и то су правци у којима требамо дјеловати. Из угла институције коју представљам, подршка је била присутна од почетка мандата и подсјетићу да је предложени буџет почетком 2021. године био 2,25 милиона конвертибилних марака за ЈУ Дјечији вртић „Чика Јова Змај“, а да је у овом тренутку око 3,68 милиона КМ. Скупштинским амандманима повећали смо га за милион КМ што је створило услове за повећање капацитета и побољшање услова и то је нешто на шта можемо бити поносни. Наравно, ту су и субвенције за боравак дјеце у приватним вртићима које су кренуле са 10 одсто, а тренутно су 30 и мало нам недостаје да изједначимо цијене боравка у јавним и приватним вртићима, што нам мора бити свима заједнички циљ“, нагласио је Ђурђевић.



-Градска управа Града Бијељина и у наредном периоду улагађе у оно што је највредније, благо нашег друштва, ато су управо наша дивна дјечица.  Трудићемо се да за нашу дјецу обезбјеђујемо што боље услове како би  обухват дјеце предшколским васпитањем и образовањем достигао стопу као што је то у Србији и у још неким земљама у региону. Ово је само један мали искорак, али свакако значајан. Наставићемо да у МЗ Батковић и другим сеоским МЗ  градимо вртиће. Такође, у припреми је пројектно техничка документација да се на локацији старог бувљака у  Улици Живојина Мишића изгради објекат за нови градски вртић, а  тренутно водимо разговоре са неким директорима основних школа како би већ постојеће објекте у појединим МЗ могли адаптирати, а све у циљу да  што већи број наших предшколаца стиче знања и вјештине“, закључио је Љубиша Петровић, градоначелник Бијељине.
 
(Семберија инфо)