Пропао покушај Тужилаштва, ништа од разрјешења адвоката Ђорђа Васића :: Semberija INFO ::

 

Пропао покушај Тужилаштва, ништа од разрјешења адвоката Ђорђа Васића


FOTO: Nezavisne
Окружни суд у Бијељини одбацио је захтјев бијељинског Окружног јавног тужилаштва, којим је затражено разрјешење адвоката Ђорђа Васића, браниоца Денија Савића, а који је осумњичен да је покушао помоћи Брчаку Николи Кокановићу, којег терете за убиство полицијског инспектора Ненада Марковића.

У Окружном суду у Бијељини наводе да је у овом предмету донесено рјешење које гласи: "Одбацује се захтјев Окружног јавног тужилаштва у Бијељини за разрјешење браниоца као недозвољен."

"У образложењу рјешења суд је прије свега навео да се у овом случају ради о захтјеву за разрјешење браниоца којег су ангажовали осумњичени, што значи да се ради о изабраном, а не постављеном браниоцу по службеној дужности", кажу за "Независне" из Окружног суда у Бијељини.

"Независне" су имале увид у судско рјешење и у њему је наведено да ни у једној од одредаба Закона о кривичном поступку (ЗКП) РС није прописано да суд разрјешава изабраног браниоца, осим у случају опозива пуномоћи. Штавише, из судског рјешења се закључује да Тужилаштво дефинитивно мора одустати од своје намјере, јер:

"Имајући у виду фазу поступка у којој је поднијет захтјев Тужилаштва (истрага), те то да је ЗКП-ом РС прописано да против рјешења донесеног у току истраге није допуштена жалба, жалба против овог рјешења није допуштена", навео је Суд у свом рјешењу.

Васић истиче да чињеница да је захтјев одбачен као недозвољен значи да не испуњава ни минималне законске услове да би се о њему суштински одлучивало.

"Ако јавни тужилац не зна разлику између изабраног и постављеног браниоца и није у стању да из члана 57. ЗКП-а, чији је наслов 'Разрјешење постављеног браниоца', закључи да се може разријешити само постављени, а не и изабрани бранилац, он нестручно врши своју дужност, због чега мора сносити дисциплинску одговорност пред ВСТС БиХ. Ако јавни тужилац све то зна и свјесно подноси законом забрањен захтјев у циљу проузроковања штете осумњиченом и његовом браниоцу, он злоупотребљава свој службени положај, због чега, поред дисциплинске, мора сносити и кривичну одговорност", рекао је Васић за "Независне новине".

Према његовим ријечима, у сваком случају, оваквим поступањем јавног тужиоца проузрокована је немјерљива и ненадокнадива штета угледу Окружног јавног тужилаштва Бијељина.

Подсјетимо, иза свог колеге је стала Адвокатска комора Републике Српске, која је раније навела да је у питању незаконит захтјев. Занимљиво је да је потом Васића подржала и Адвокатска комора ФБиХ.

"Поставља се питање како да адвокат обавља своју професионалну обавезу часно и достојанствено ако, примјера ради, Окружно јавно тужилаштво у Бијељини захтијева разрјешење браниоца, адвоката Ђорђа Васића, како би он био саслушан у својству свједока у предмету у коме поступа као бранилац", наводи Адвокатска комора ФБиХ.

Окружно јавно тужилаштво у Бијељини је, подсјећају, јасно изразило свој став у конкретном предмету да осуђује овакав начин поступања са браниоцима. Међутим, занемарујући изражени став, Окружно јавно тужилаштво у Бијељини је, додаје Адвокатска комора ФБиХ, потом затражило од суда да разријеши браниоца да би он био саслушан у својству свједока у истом том предмету.

"Да ли на овај начин јавни тужилац себи одређује супротну страну, на начин да искључи искусније адвокате како би могли клијента заступати мање искусни адвокати", пита Адвокатска комора ФБиХ.

Подсјетимо, Окружни суд у Бијељини пустио је средином прошлог мјесеца на слободу Бијељинце Денија Савића (којег брани Васић), његовог брата Бојана Савића и Дејана Шарића, које сумњиче да су покушали помоћи Кокановићу након убиства инспектора Марковића.

Тужилаштво тврди да су осумњичени у ноћи између 1. и 2. октобра око 23.50 возилом дошли у клуб ЈИЛ у Бијељини, у којем су у том моменту били инспектор Марковић и суспендовани полицајац Далибор Бошњаковић.
Марковић је након тога убијен, за шта терете Кокановића, а он и остали осумњичени су недуго послије тога ухапшени. Свима им је одређен притвор, али је Суд одлучио да ипак на слободу пусти ухапшене Бијељинце, а Брчак је остао иза браве.
 
(Независне)