Конференција за штампу у Основном суду у Бијељини: Ажурност рада суда на оптималном нивоу :: Semberija INFO ::

 

Конференција за штампу у Основном суду у Бијељини: Ажурност рада суда на оптималном нивоу


Један од кључних циљева на почетку мог првог мандата у Основном суду у Бијељини био је отварање суда према јавности и постизање веће транспарентности рада суда, изјавио је Аид Ханушић, предсједник Основног суда у Бијељини који је на овој функцији провео нешто више од седам изузетно успјешних година и који ће од првог децембра обављати нову функцију, функцију судије Врховног суда Републике Српске у Бањалуци.

“Мислим да смо успјели у нашој намјери, јер смо у протеклих седам година одржали седамнаест конференција за штампу у суду, а обавили смо и 23  интервјуа за медијске куће. Било је и безброј изјава за штампу. Развили смо у међувремену и информациони систем суда, тако да је медијима и јавности доступна веб - страница суда на којој објављујемо све пресуде”, изјавио је Ханушић, нагласивши да је у 2015. години Основни суд у Бијељини имао остварену норму од 88,39 посто, те да је након тога, по доласку Ханушића на чело суда, извршена реорганизација рада у суду и да је већ у првој години постигнута норма од 109,65 одсто.



“У 2022. години имали смо остварену норму од 123, 39 одсто, док смо у овој години, са данашњим даном, остварили норму од 120, 52 одсто, тако да ћемо до краја године остварити још бољи резултат. Што се тиче квалитетних резултата рада суда, тај квалитет посматрамо кроз квалитет наших одлука и кроз рјешавање најстаријих предмета. Овај суд је у прошлој години имао 94 одсто ријешених старих предмета, док је у овој години, са данашњим даном, на нивоу 88,92 одсто. Од 2.324 предмета ријешили смо 2.238 старих предмета, тако да је ажурност рада суда подигнута на оптималан ниво. Увијек може боље и надам се да ће мој насљедник постизати још боље резултате”, истакао је Ханушић, захваливши се и медијима на великој подршци коју је суд имао у протеклом периоду.

“ Што се тиче дужине рјешавања предмета, тренутни ниво трајања је 117 дана. Имали смо и организационих проблема, јер су неке судије биле на боловању, неки су отишли у међувремену у пензију и тренутно овом суду недостаје двоје судија. Због тога су наши резултати још бољи, уважавајући и ову чињеницу. Када је ријеч о протоку предмета, на почетку ове године укупно је у раду било 103.773 предмета. Запримили смо 15.581 нови предмет, ријешили смо 22.303 предмета, тако да тренутно имамо неријешених 97.051 предемет, што значи да смо ријешили више него што смо на почетку године примили, за неких шест хиљада предмета. Ово нису алармантни подаци, јер је већина тих предмета у категорији комуналних предмета. Сваке године ми добијемо нових између осамнаест и двадесет хиљада предмета. Континуирано смо сваке године рјешавали више предмета него што смо примили нових предмета у једној години”, каже Ханушић, истакавши да је Основни суд у Бијељини од 2016. године учествовао у тринаест пројеката које је покренуло Министарство правде Републике Српске и Високи судски тужилачки савјет. Један од тих пројеката био је и рад на транспарентности рада судова, што је постала општа стратегија за све судове у БиХ.

“Овај суд је имао задовољство да учествује и у пројекту који је проводио Високи судски тужилачки савјет БиХ уз помоћ и подршку Краљевине Шведске. Кроз тај пројекат смо развијали све алате неопходне за комуникацију с новинарима, а објавили смо и двије брошуре о томе како комуницирати с медијима од стране судија, односно кратки водич за комуникацију између новинара и суда”, нагласио је Аид Ханушић, подсјетивши да је почетком 2017. године профункционисало и Одјељење бијељинског Основног суда у Лопарама.

Од првог децембра прелазим на функцију судије Врховног суда Републике Српске у Бањалуци и речено ми је да ћу радити на кривичном реферату. За некога ко се цијелог живота бавио правом, то за мене представља велику част и задовољство. Очекујем да ћу бити успјешан, бар онолико колико сам био успјешан у овом суду. Неко други ће све то процјењивати”, изјавио је Ханушић, истакавши да је функција судије Врховног суда врх каријере и признање за све оно што је до сада урадио у професионалној каријери.

(Семберија Инфо)