ИЗЛОЖБА „НИТИ КОЈЕ ПОВЕЗУЈУ“ :: Semberija INFO ::

 

ИЗЛОЖБА „НИТИ КОЈЕ ПОВЕЗУЈУ“


Након десетинa активности које је Удружење „Импулс” из Бијељине реализовао од своје званичне регистрације 2005. године, пред нама је још један пројекат који се ослања на традиционалне вјештине домаће радиности, овај пут вез и плетење, под називом „Нити које повезују”.

Допринос реализацији активности овог пројекта дале су и чланице Удружења жена обољелих од карцинома дојке „Геа“ из Бијељине, као и партнерство са Музејом Семберије, а све у циљу да се културно наслеђе краја у коме живимо преточи у својеврсно 'живо наслеђе' кроз обнављање или очување знања у изради специфичних текстилија и њиховог украшавања.

Пројекат је финансиран средствима Града Бијељине намјењеним локалним удружењима грађана za 2023. и извођен је од јуна до децембра 2023. године.



„Нити које повезују” првенствено су спојиле чланице групе у заједничком циљу да науче нешто ново – вјештине веза и плетења, или да унаприједе своје већ постојеће знање у овој области.

„Нити које повезују” омогућиле су истовремено да се путем едукативних и презентацијских програма и практичног рада успостави веза с нашом баштином, и свакој од учесница пружиле могућност да свој рад примјени сходно креативности, жељи или потреби на некој савременој текстилији – одјевној, украсној или некој другој из опуса текстилног мобилијара.

Резултате пројекта „Нити које повезују” презентујемо јавности у форми истоимене изложбе заједно с аутентичним материјалом етнолошке збирке Музеја Семберије, и у поводу Међународног дана особа с инвалидитетом 3. децембра и Међународног дана људских права 10. децембра.

Отварање изложбе је у Музеју Семберије у петак 1. децембра 2023. у 19.00 сати и публици ће бити доступна до 12. децембра 2023.