УРУЧЕНО НАЈВЕЋЕ ПРИЗНАЊЕ ОПШТИНЕ УГЉЕВИК ЕПАРХИЈИ ЗВОРНИЧКО-ТУЗЛАНСКОЈ :: Semberija INFO ::

 

УРУЧЕНО НАЈВЕЋЕ ПРИЗНАЊЕ ОПШТИНЕ УГЉЕВИК ЕПАРХИЈИ ЗВОРНИЧКО-ТУЗЛАНСКОЈ


Начелник општине Угљевик Василије Перић уручио је  „Повељу општине Угљевик“ Његовом преосвештенству епископу зворничко-тузланском Фотију.

Највеће признање општине Угљевик у поводу општинске крсне славе - Свете Петке Параске додијељена је  Епархији зворничко-тузланској, поводом 800 година самосталности Српске Православне Цркве и због дугогодишње сарадње у области вјерске, културне и научне едукације становништва. 

"Добра сарадња општине Угљевик и Српске Православне Цркве резултирала је обнову и изградњу великог броја храмова на територији наше локалне заједнице,  а само у претходној години изграђен је и освештан храм посвећен Светом Сисоју у Мјесној заједници Угљевик Село док је у току  и градња храма Светих бесребреника Козме и Дамјана у угљевичком насељу Сјевер", образложио је Перић.

Он је додао да је општина Угљевик заједно са Епархијом зворничком –тузланском у претходном периоду организовала бројне културне догађаје, ликовну колонију, презентације и промоције књига из области религије.

Начелник Перић је замјеник предсједника Епархијског управног одбора Епархије зворничко-тузланске.

Плакета Општине Угљевик уручена је епископу Фотију на основу скупштинске одлуке донесене 24. октобра.

- Ово је уздарје што је епархија била и остала са нама и уз нас, што је била с нама у стварању, очувању и прогресу наше Републике Српске, нашег краја и завичаја под легендарном Мајевицом. Ово је призање поводом великог јубилеја, 800 година од аутокефалности СПЦ, чија је наша епархија вазда била и остала једна од свјетлијих дијелова у јединственом организму са нашим родом, ма гдје живио у саборности са другима који дијеле наше вриједности, праве вјере православља - истакао је Перић.

Општина Угљевик