Инкубатор пословних идеја: Презентација најбољих пословних идеја :: Semberija INFO ::

 

Инкубатор пословних идеја: Презентација најбољих пословних идеја


Извор: Семберија Инфо / Љ. Љубојевић

У оквиру сарадње између Инвестиционе фондације ИМПАКТ и града Бијељина, и у овој години реализован је интегрални програм подршке развоју предузетништва под називом „Имакт - инкубатор пословних идеја“.

Као резултат сарадње и двомјесечне предузетничке едукације у склопу инкубатора, група од једанаесторо полазника представило је своје пословне подухвате, а најбољи међу њима биће у прилици да учествују у наставку програма и да користе финансијску, стручну и менторску подршку.

Сенаид Ђозо, извршни директор Инвестиционе фондације ИМПАКТ, подсјетио је да БиХ годишње губи око један и по одсто свог становништва, да су већ одавно пензиони системи на буџетима, те да је то алармантан податак који указује на то да је предузетништво будућност овог друштва.

“Већ годинама ИМПАКТ ради на изградњи предузетничке свијести, предузетничке културе и пословног амбијента. До сада смо кроз сарадњу са 59 локалних заједница подржали више од 400 пословних подухвата, од којих је 90 одсто њих дугорочно одрживо. Бијељина је један од наших партнера с којим сарађујемо већ пету годину. Подржали смо више од 50 пословних подухвата, а са данашњом подршком та бројка ће износити више од тридесет финансијски подржаних пројеката. И овдје, у Бијељини, биљежимо дугорочну одрживост тих пројеката у проценту већем од деведесет одсто”, изјавио је Сенаид Ђозо.

Градоначелник Бијељине Љубиша Петровић изјавио је да од 2018. године Бијељина успјешно сарађује са Инвестиционом фондацијом ИМПАКТ.



“Доказ добре сарадње је потврда да су наши предузетници, који су у 2018. години регистровали своју предузетничку дјелатност, и дан - данас самостално и успјешно послују. То значи да,  програм едукације, одабира и финансирања најквалитетнијих кандидата функционише у пракси. Наших једанаест полазника је прошло едукацију и неки од њих ће добити и финансијску подршку у износу од 5.000 КМ. Наш Одсјек за локални економски развој и европске интеграције добро сарађује са Фондацијом ИМПАКТ. Предузетништво је суочено са изазовима, са тржишном нестабилношћу, узрокованом унутрашњим политичким подјелама и негативним друштвеним утицајима, али и геополитичким утицајима на свјетском нивоу. Желимо послати поруку садашњим и будућим предузетницима, да је наш циљ да што више младих људи укључимо у предузетништво, било да је ријеч о грађевинарству, монетарној дјелатности, хортикултури и другим  дјелатностима”, истакао је градоначелник Петровић.

Ружица Симић, фитнес тренер, власник фитнес студија,  каже да подржава рад Инвестиционе фондације ИМПАКТ, као вид подршке младима и њиховим пословним идејама.



“Већ двије године сам у области самосталног пословања. Помажем људима да обликују своје тијело, да скину масне наслаге и да воде рачуна о свом здрављу. У овом  времену уочила сам да је брига о здрављу један од приоритета. Тренирала сам у Новом Саду, те сам видјела да је то добра шанса и за наш град И да је то неопходно људима”, каже Ружица Симић, истакавши да планира и проширење дјелатности, све уз подршку породице и окружења у којем живи.

Захарије Станишић, конструктор, програмер и оператер машина, каже да се бави конструкцијом и израдом ЦНЦ машина.



“То су машине које ће се користити у дрвној индустрији. Обратио сам се Фондацији ИМПАКТ, јер они пружају подршку развоју предузетништва. Помогли су ми око израде бизнис плана. Мој дјелокруг рада је и обука кадрова за рад на ЦНЦ машинама, њихова поправка, израда специјалних машина за одређену производњу. Све производње се постепено осавремењавају. Вјештачка интелигенција све више улази у примјену. Модернизација је нешто што је неизбјежно и за нас је најбоље  да се што прије укључимо у све те процесе”, каже Станишић, истичући да оно што он ради подразумијева и тимски рад и подршку стручњака других профила.