ПРВИ ДЕЦЕМБАР – СВЈЕТСКИ ДАН БОРБЕ ПРОТИВ ХИВ/АИДС-а :: Semberija INFO ::

 

ПРВИ ДЕЦЕМБАР – СВЈЕТСКИ ДАН БОРБЕ ПРОТИВ ХИВ/АИДС-а


 
Према подацима Свјетске здравствене организације, у свијету тренутно са ХИВ-ом живи око 39 милиона особа, од тога је 37,5 милиона одраслих, а 1,5 милиона дјеце (<15 година). Осим тога, 53% су биле жене и дјевојке, а од почетка епидемије до сада је умрло 40,1 милиона. У 2022. години је регистровано 1,3 милион новоинфицираних, а од посљедица ове болести умрло је 630.000 обољелих.
 
Од 2010. године број новоинфицираних у се смањио за 38%. Иако се број новоинфицираних смањује, превенција ХИВ/АИДС-а је и даље један од значајнијих јавноздравствених приоритета.
ХИВ инфекција се најчешће открива брзим дијагностичким тестовима, који откривају присуство или одсуство ХИВ антитјела, што је од есенцијалног значаја за рано откривање, а затим рани третман, његу и надзор. ХИВ инфекција се не може излијечити, међутим постоје ефикасни антиретровирусни лијекови (АРТ) који контролишу вирус и доприносе превенцију преношења инфекције, тако да особе са ХИВ-ом, могу живјети дуг и колико је могуће квалитетан живот. Према посљедњим подацима, 28.7 милиона (75%) инфицираних ХИВ-ом у свијету има доступну антиретровирусну терапију, с тим да се број обољелих којима је терапија доступна из године у годину повећава.

Епидемиолошка ситуација у Републици Српској
 
У Републици Српској на основу анализе достављених пријава и података до сада је регистровано укупно 186 обољелих особа од ХИВ/АИДС-а, а од посљедица ове болести до сада је умрла 31 особа.
 
У 2023. години пријављено је укупно 11 нових случајева обољелих, (5 ХИВ+, 6 АИДС), а једна обољела особа је умрла од АИДС-а, што је нешто мање у односу на прошлу годину. Од укупног броја пријављених обољелих, највећи број припада хомосексуалној/бисексуалној тј. 58% (7) а нешто мањи број хетеросексуалној и осталој популацији, односно другим путевима преношења инфекције. Највећи број припада узрасној групи 30-49 година.

ТЕСТИРАЊЕ НА ХИВ У БИЈЕЉИНСКОЈ БОЛНИЦИ
 
Данас, на Свјетски дан борбе против ХИВ/АИДС-а, у оквиру инфектолошке амбуланте бијељинске болнице, ДПСТ - добровољно и повјерљиво савјетовалиште и тестирање на ХИВ и друге сексулано преносиве болести, поред редовног рада од 7 до 15 часова биће отворено и у вечерњим часовима од 18 до 21 часова.
 
Више о значају превенције и раног откривања ХИВ инфекције говори инфектолог др Александра Радојчић, шеф Одсјека за инфектологију у ЈЗУ Болница "Свети Врачеви" Бијељина.