Одржана инфо-сесија о значају енергетске ефикасности :: Semberija INFO ::

 

Одржана инфо-сесија о значају енергетске ефикасности


 У оквиру пројекта „Декарбонизација стамбеног сектора“, у згради Градске управе града Бијељина, данас је одржана информативна сесија посвећена енергетској ефикасности у стамбеном сектору, намијењена грађанима, потенцијално заинтересованим привредницима и запосленим у органима локалне управе.



Ова инфо-сесија има за циљ подизање свијести грађана о значају енергетске ефикасности, смањења емисије штетних гасова, као и о цијелом низу позитивних ефеката на друштво које са собом доносе иницијативе и инвестиције уложене у одрживи развој. Стручњаци и чланови УНДП тима,уз подршку представника локалне управе који су учествовали у развоју финансијских механизама,присутним грађанима данас кроз презентацију и отворену дискусију приближили тему енергетске ефикасности у стамбеном сектору.



Савјетник градоначелника Бијељине Радослав Остојић рекао је, да је ово још један корак у низу , како би се покушао ријешити дугогодишњи проблем загађења ваздуха.



-  Ова студија треба да мапира ситуацију, да анализом покаже које су то дугорочне финансијске потребе, како бисмо ријешили питање енергетске ефикасности. Ту није ријеч само о загађењу зрака, него и о изолацији објеката, промјени фасада, столарије. Све то је било усвојено у Одлуци о финансијским механизмима енергетске ефикасности у фебруару 2023. године, на основу које је Град расписао два јавна позива – за суфинансирање замјене котлова на угаљ и друга фосилна горива, топлотним пумпама, како за индивидуална домаћинства, тако и за заједнице етажних власника. Одабрано је укупно 19 апликаната, а искориштено 150.000 од планираних 180.000 конвертибилних марака за наведене потребе.УНДП је заједно са нама развијао ове механизме, па је данашња сесија у ствари наставак једне комплексне активности. Они су обећали да ће наредне године покушати да нам помогну у суфинансирању, да ли директно или посредством партнера, али Градска управа ће већ у фебруару или марту расписати нови јавни позив када је ријеч о енергетској ефикасности и смањењу загађења", нагласио је Остојић.