Нацрт ребаланса буџета града Бијељина за 2023. годину још није достављен Скупштини града на разматрање и усвајање :: Semberija INFO ::

 

Нацрт ребаланса буџета града Бијељина за 2023. годину још није достављен Скупштини града на разматрање и усвајање


Подсјећања ради, након што нацрт ребаланса буџета града  Бијељина за 2023. годину буде упућен у скупштинску процедуру, минималан рок за сазивање и одржавање сједнице Скупштине града на којој исти може бити разматран је 7 дана од упућивања позива за сједницу, заједно са дневним редом и материјалима. Након евентуалног усвајања нацрта ребаланса буџета града Бијељина за 2023. годину, тек треба да услиједе јавне расправе гдје ће буџетски корисници имати могућност да дају своје приједлоге, примједбе и сугестије на нацрт ребаланса буџета.

Даља процедура која је предвиђена јесте да се након провођења јавне расправе, од стране Градоначелника и Одјељења за финансије разматрају приједлози, примједбе и сугестије упућени у току јавне расрпаве, те да се након након уврштавања истих приједлог ребаланса буџета упућује Министарству финансија у Влади Републике Српске на давање сагласности. Након добијене сагласности, стичу се услови да се приједлог нацрта ребаланса Буџета упути на сједницу Скупштине града на разматрање и усвајање, такође са минималним роком од 7 дана за сазивање и одржавање сједнице, од дана упућивања позива за сједницу, заједно са дневним редом и материјалима. Такође, након евентуалног усвајања приједлога ребаланса буџета града за 2023. годину, потребно је исти објавити у Службеном гласнику града и тај акт ступа на снагу протеком 8 дана од дана објаве. 

Имајући у виду све наведено, посебно предвиђене законске рокове и законску процедуру предвиђену за усвајање буџета / ребаланса буџета града, те чињеницу да је данас 1. децембар а да се ребаланс буџета града може усвојити најкасније до 31.12.2023. године, јасно је да смо пропуштањем надлежних, у овом случају Градоначелника и Одјељења за финансије, дошли у ризик да се приједлог ребаланса буџета за 2023. годину уопште и не нађе у скупштинској процедури на разматрању и усвајању. Поред тога, поставља се и суштинско питање, која је сврха разматрања и усвајања ребаланса буџета града за 2023. годину у последњим данима 2023. године?! 

(Скупштинa града Бијељина)