ФОНД ПИО РС: Посебан стаж у двоструком трајању :: Semberija INFO ::

 

ФОНД ПИО РС: Посебан стаж у двоструком трајању


У складу са Законом о пензијском и инвалидском осигурању посебан стаж у двоструком трајању рачуна се:

 
  • борцу, припаднику оружаних снага СФР Југославије (ЈНА) или војних формација под командом тих снага, за вријеме оружаних сукоба на територији те државе од 17. августа 1990. до 19. маја 1992. године, и
  • борцу, припаднику Војске Републике Српске (ВРС) и припаднику МУП-а, за врије-ме оружаних сукоба на територији бивше БиХ од 19. маја 1992. године до дана демобилизације.
 
У посебан стаж у двоструком трајању наведеним лицима рачуна се вријеме проведено у заробљеништву, као и вријеме проведено на лијечењу и медицинској рехабилитацији, због последица болести или повреда задобијених у оружаним сукобима и заробљеништву.
 
Посебан стаж у двоструком трајању утврђује Фонд за пензијско и инвалидско осигурање Републике Српске својим рјешењем, а на основу правоснажног рјешења о категоризацији борца, које доноси надлежни државни орган. Овај стаж рачуна се закључно са даном демобилизације, односно са даном ослобађања из заробљеништва или завршетка лијечења и медицинске рехабилитације, а најкасније до 19. јуна 1996. године.
 
Посебан стаж увећава се 100%, односно једна година посебног стажа рачуна се као двије године стажа.
 
Фонд својим рјешењем утврђује пензијски стаж који чини збир посебног стажа у двостру-ком трајању и стажа осигурања. Измјенама и допунама Закона о пензијском и инвали-дском осигурању од фебруара 2023. године омогућено је да се лицу коме је рјешењем Фонда утврђен посебан стаж у двоструком трајању Фонд на лични захтјев укине то рје-шење којим је тај стаж  утврђен. Осигураник након укидања рјешења о посебном стажу у двоструком трајању нема право за поновно утврђивање тог стажа.
 
Од укупно 281.202 корисника права на пензију у матичној евиденцији Фонда евидентира-но је 122.095 корисника са посебним стажом у двоструком трајању. Они укупно имају  724.154 године посебног стажа у двоструком трајању или просјечно 5,93 године по кори-снику права. Поред њих у матичној евиденцији осигураника Фонда је евидентирано и 71.780 осигураника са посебним стажом у двоструком трајању који нису корисници права на пензију. Они ће своје право на пензију остварити у наредном периоду по испуњавању услова у складу са Законом о пензијском и инвалидском осигурању.