ЗАГАЂЕНА ВОДА У „СУПЕРЕТИ“ И „ЛОКАЛ ЛАУНЏУ“ - ОСНОВ СУМЊЕ ЗА КРИВИЧНО ДЈЕЛО :: Semberija INFO ::

 

ЗАГАЂЕНА ВОДА У „СУПЕРЕТИ“ И „ЛОКАЛ ЛАУНЏУ“ - ОСНОВ СУМЊЕ ЗА КРИВИЧНО ДЈЕЛО


Градоначелник Бијељине Љубиша Петровић са сарадницима из Кабинета Градоначелника и градских одјељења за инспекцијске послове, просторно уређење и стамбено-комуналне послове и заштиту животне средине, односно, Комуналне полиције, данас је разговарао са представницима Заједнице етажних власника „Суперета“ о проблему загађења фекалним бактеријама водоводних инсталација у њиховој згради, изазваног нелегалним грађевинским активностима у угоститељском локалу у приземљу, који је у власништву предузећа „НН холдинг“.
Овом приликом донесени су закључци:



- Водопривредни инспектор Милисав Петрић се задужује да 4. децембра 2023. године искаже налаз и мишљење да ли је и, ако јесте, под којим околностима могуће запечатити бушотине које се налазе у локалу „НН холдинга“ у призмељу ЗЕВ „Суперета“. Уколико то није могуће, потребно је образложити зашто није могуће.

- Приликом узорковања и приложеном налазу узорка воде Института за јавно здравство Републике Српске, Регионални центар Зворник, утврђено је присуство бактерије фекалног поријекла Ешерихија Коли у два од три узета узорка (из шанка и кухиње) у овом локалу, са МПН вриједностима које су веће од 18 (референтна вриједност 10). Резултати узорковања од Института у Зворнику до Бијељине су путовали чак 15 дана, а као главни разлог за овако дуг проток времена од узорковања до добијања резултата, у Институту је наведено да је вршено пресељење, без појашњења шта је тачно пресељено. Инспектор за храну Јаворка Токановић је издала прекршајне налоге и, у складу са њеним тумачењем закона, није поступала у смислу кривичне одговорности, него је издала прекршајни налог у висини казне од 2.000 конверзибилних марака (прекршајни налог је плаћен у законском року од осам дана, па је плаћено 1.000 КМ). Поступајући инспектор за храну ће у понедјељак поново узорковати воду у овом локалу, након комплетне дезинфекције водоводних инсталација које је 28. новембра извршило предузеће „Водовод и канализација“.



- Задужује се урбанистичко-грађевински инспектор Александар Ресановић да контактирајући предсједника ЗЕВ „Суперета“ и да, по пријавама станара, сачинити налаз и мишљење о даљим процедурама које је неопходно предузети због пријава станара да се у објекту, у више станова налазе пукотине у зидовима које могу указивати на нарушену статичку и сеизмичку стабилност објекта, што потенцијално доводи у опасност станаре и посјетиоце локала.

- Задужује се Одсјек за легализацију Одјељења за просторно уређење да, након седам година од подношења захтјева за легализацију, 4. децембра 2023. године одбаци закључак о легализацији за коју је захтјев поднијело предузеће „Нешковић осигурање“ 26. децембра давне 2016. године, због пропуштања свих рокова и недостављања потребне документације.



- Град Бијељина, у оквиру редовних јавних набавки, преко Дирекције за изградњу и развој града Бијељина, има склопљен уговор за геомеханичка истраживања тла, па се задужује Горана Јовановић из градског Одјељења за стамбено-комуналне послове и заштиту животне средине да 4. децембра провјери да ли у уговору има још расположивих средстава, како би се у склопу постојећег уговора, извршило геомеханичко испитивање тла на овој локацији.

- Комунална полиција је од 1. јануара ове године издала дванаест прекршајних налога "Локал лаунџу", односно, "НН холдингу" од чега је по шест за прегласну музику и заузеће јавне површине. У току је постављање новогодишње јелке испред локала и станари су навели да новогодишња јелка не представља никакву визуелну сметњу, али да је проблем бука која се чује са јелке. У складу с тим, на данас запримљен захтјев „НН холдинга“ за дозволу за постављање јелке, биће дозвољено постављање јелке, али не и пуштање музике са ње.

Градоначелник Петровић је закључио састанак ставом да се са оваквим степеном присуства Ешерихије Коли и коришћење микробиолошки неисправне воде представља основ сумње за извршење кривичног дјела из домена Кривичног законика Републике Српске у оним члановима који се односе на угрожавање јавног здравља људи, како станара ЗЕВ „Суперета“, тако и запослених и посјетилаца локала „Локал лаунџ“.



- У складу са цјелокупном документацијом коју посједујемо, извршићемо пријаву Окружном јавном тужилаштву у Бијељини, у циљу спровођења истражних радњи и утврђивања одговорности субјеката који су били чиниоци или сучиниоци или су прећуткивали сазнања о водозахвату и нису поступали у оквиру својих надлежности. Као човјек, градоначелник и љекар, захтјевам да ситуација не остане на овоме и да се све сведе на плаћену прекршајну казну од укупно 3.000 конвертибилних марака. Након добијања резултата узорака који говоре да је вода загађена, установили смо да постоје основи сумње за извршење више кривичних дјела и ми ћемо даље поступати заједно са ЗЕВ "Суперета" према надлежним инститицијама - најавио је градоначелник Петровић.

Градска управа Града Бијељина