БОЛНИЦА “СВЕТИ ВРАЧЕВИ”: ОПЕРАЦИЈА АНЕУРИЗМЕ ТРБУШНЕ АОРТЕ УВЕДЕНА У РЕДОВНУ ХИРУРШКУ ПРОЦЕДУРУ :: Semberija INFO ::

 

БОЛНИЦА “СВЕТИ ВРАЧЕВИ”: ОПЕРАЦИЈА АНЕУРИЗМЕ ТРБУШНЕ АОРТЕ УВЕДЕНА У РЕДОВНУ ХИРУРШКУ ПРОЦЕДУРУ


У бијељинској болници данас је успјешно оперисана 67-годишња пацијенткиња са анеуризмом трбушне аорте.

​Операцију је извео хируршки тим из бијељинске болнице, васкуларни хирурзи др Немања Јанковић и др Јовица Видовић уз асистенцију стручњака ове области проф. др Марка Драгаша и проф. др Николе Илића из Клиничког центра Србија. Професор Драгаш је изјавио да је васкуларна хирургија у бијељинској болници у посљедњих годину дана значајно напредовала.

-Васкуларна хирургија у бијељинској болници је драстично узнапредовала од нашег посљедњег доласка. Само у току ове године урађено је више од 25 каротидних ендартеректомија. Успјешно су оперисане двије рупуриране анеуризме трбушне аорте које се чак ни у неким установама терцијарног нивоа у Србији не оперишу, него се шаљу у врхунске здравствене центре. Оба пацијента су преживјела и ја мојим колегама из Бијељине могу само да честитам на томе што су урадили”, рекао је проф. др Марко Драгаш, начелник васкуларног одјељења Клинике за васкуларну хирургију КЦ Србија. Драгаш је рекао да бијељинска болница има и опрему и кадар који може да изнесе и најсложеније операције из области васкуларне хирургије.

-Крећемо са рутинским операцијама анеуризме трбушне аорте, патологије која се ради у најспецијализованијим медицинским центрима који се баве васкуларном хиругијом. Операционе сале у бијељинској болници су одлично опремљене за ову процедуру на свим нивоима. Такође, стручни тим је обучен да може да изнесе операције, као и квалитетно постоперативно праћење болесника”, истакао је професор Драгаш. Др Немања Јанковић, специјалиста опште хирургије и субспецијалиста васкуларне хирургије најавио је да су се у Болници “Свети Врачеви” Бијељина стекли сви услови за увођење операција абдоминалне аорте у редовну процедуру и захвалио се колегама из Клиничког центра Србија на стручној подршци.

-“ Могу слободно да кажем да се Болница у Бијељини сада сврстала у ред са највишим центрима на Балкану када је васкуларна хирургија у питања. Са увођењем операција трбушне аорте у редовну процедуру заокружујемо све што се ради у области васкуларне хирургије у Републици Српској ”, изјавио је др Јанковић.
 

Анеуризме абодималне аорте најчешће се откривају као узгредни налаз приликом ултразвучног или рендгенског снимања абдомена. Уколико дође до пуцања најећег крвног суда у организму, исход је најчешће фаталан. Да би се скренула пажња јавности на значај ране дијагнозе, менаџмент бијељинске болнице организовао је десетодневну акцију скрининга анеуризме трбушне аорте. Проф . др Златко Максимовић, дирекотр Болнице “Свети Врачеви” Бијељина захвалио се професорима из Клиничког центра Србија на досадашњој сарадњи, али и у остваривању планова за наредни период.

-Професор Драгаш и професор Илић су наши лични пријатељи и пријатељи болнице и ми смо им веома захвални на њиховој помоћи. Доста тога је учињено, а у наредном периоду планирамо још више да напредујемо у васкуларној хирургији. Лично ћу дати све од себе да наставимо овај тренд развоја како би бијељинска болница уводила нове процедуре. Ово је прилика да најавимо да ћемо ускоро увести још једну процедуру која је блиска васкуларној хирургији почетком наредне године, а можда већ и крајем ове године. То је сигуран пут за успјех и само квалитетом можемо допринијети развоју здравствене заштите у нашој држави”, рекао је директор бијељинске болнице.