Велики голаман РИЏВЕЈ ХАМЗИЋ ЛИПА :: Semberija INFO ::

 

Велики голаман РИЏВЕЈ ХАМЗИЋ ЛИПА


Риџвеј Хамзић Липа је поникао као фудбалер, односно голман у ФК ,,Радник“ из Бијељине гдје је играо у млађим категоријама и гдје је стасао за први тим. Међутим, у том периоду ,,Радник'' је имао плејаду добрих голмана и Липа није имао шансу да покаже своје квалитете на голу, па се одлучио да промијени средину.

У том периоду ФК ,,Пролетер“ из Дворова приступа пројекту организовања клуба на већем нивоу са тенденцијом уласка у високи ранг такмичења и прави нову екипу. Тренер клуба је Липин професор Неђо који га доводи у Дворове, а остало је све историја.

Риџвеј пружа незаборавне партије и доноси стабилност екипе која „гази“ те године све акатере и надмено осваја прво мјесто у Подручној лиги Брчко, па се пласира у 3. Лигу СФРЈ. Велике заслуге за то има и Риџвеј који наставља са добрим одбранама и у наредних неколико сезона у 3. Лиги СФРЈ.
 
Својим одбранама и прије свега односом према клубу и навијачима стекао је висок углед у Дворовима који траје до данашњег дана.

Треба напоменути куриозитет да Липа никада није бранио са голманским рукавицама, јер су му наводно „сметале“ и ометале добре одбране.
 
И након што је протекло много времена од када је Риџевеј играо у Дворовима, навијачи га још увјек памте и данас је добродошао као гост у селу и на традиционалним дружењима ветерана клуба, а одржава пријатељске везе са свим играчима његове генерације.

Касније је наступао и за ФК ,,Подриње’’ из Јање гдје је, такође, оставио дубок траг својим играма и гдје је и данас поштован и цијењен.

Писао је историју ФК ,,Пролетер“ из Дворова и један је од ријетких играча који нису из Дворова, који је с  поносом носилац „БРОНЗАНЕ ПЛАКЕТЕ ФК ,,ПРОЛЕТЕР“ ДВОРОВИ, коју је добио 1979. године’’, записано је у архиву ФК ,,Пролетер’’ из Дворова, а што је за ,,Семберија инфо’’  припремио  Владан Симеуновић.