Коначно почиње преузимање локалних водовода од стране ЈП Комунално Брчко дистрикт БиХ :: Semberija INFO ::

 

Коначно почиње преузимање локалних водовода од стране ЈП Комунално Брчко дистрикт БиХ


Извор: Влада Брчко дистркта БиХ

Градоначелник Брчко дистрикта Босне и Херцеговине прим.др. Зијад Нишић и шеф Одјељења за комуналне послове Мајазудин Вехабовић данас су одржали конференцију за медије на тему преузимања локалних водовода од стране ЈП Комунално Брчко.Градоначелник Нишић је истакао да је супервизор за Брчко дистрикт БиХ прије двадесетак година наложио преузимање локалних водовода ресорном одјељењу у циљу реализације централизованог водоснабдијевања ове локалне заједнице, међутим ово није ушло у фазу реализације због неповјерења да ће такав начин водоснабдијевања бити сигуран у подручју гдје су били ти локални водоводи.

„Ми смо припремили један приједлог споразума са четири мјесне заједнице: Горњи Рахић, Бијела, Станари и Вучиловац, међутим има још неколико водовода који требају да уђу у централизовани систем водоснабдијевања. Ово је велики посао и проблематика траје веома дуго“, казао је Нишић.

Градоначелник Нишић је објаснио да је циљ да сви грађани Дистрикта имају уједначено водоснабдијевање, односно квалитет воде и капацитет водоснабдијевања, а што ће бити под мониторингом ЈП Комунално Брчко.

„То је посао који треба да се доврши одређеним правним актима, али у сваком случају транзиција локалних водовода у централни систем водоснабдијевања је већ почела. Грађани могу рачунати на сигурно водоснабдијевање“, истакао је Нишић.

Шеф Одјељења за комуналне послове казао је да се ради о историјском тренутку.

„Сви локални водоводни системи су јако стари и амортизирани и издашност бунара је лимитирана. Осим ових разлога, намеће се и проблем ширења мјесних заједница, а са ширењем водоводне мреже морају се повећавати и капацитети. Ово су елементи који су опредијелили мјесне заједнице на овај корак. Од 1. јануара ове четири мјесне заједнице које су поднијеле захтјеве стављају се у надлежност ЈП Комунално. Док не уведу мјерење потрошње, имаће одређене паушале у складу са актуелним законима“, казао је Вехабовић те додао да очекује да ће овим кораком побољшати водонабдијевање грађана ових мјесних заједница.