КАТАРИНА ПАЈИЋ, МАТУРАНТ ОСНОВНЕ ШКОЛЕ „АЛЕКСА ШАНТИЋ“ ИЗ УГЉЕВИКА :: Semberija INFO ::

 

КАТАРИНА ПАЈИЋ, МАТУРАНТ ОСНОВНЕ ШКОЛЕ „АЛЕКСА ШАНТИЋ“ ИЗ УГЉЕВИКА


КАТАРИНА ПАЈИЋ, МАТУРАНТ ОСНОВНЕ ШКОЛЕ „АЛЕКСА ШАНТИЋ“ ИЗ УГЉЕВИКА

Кроз стихове изражава своје идеје и емоције


Извор: Семберија инфо

За немарне очи, Катарина Пајић изгледа попут било које дјевојчице. Међутим, својим инспиративним наступом, својим говором, Катарина је спремна сваког сумњичавца брзо разувјерити. 

Катарина Пајић је ученица деветог разреда Основне школе „Алекса Шантић“ из Угљевика. Уз одличан успјех и исто такво понашање, ову скромну дјевојчицу краси изузетан таленат за писање. Уз писану ријеч, редак по редак, стих по стих, стасавала је Катарина и у врстног рецитатора, некога ко са тако мало година умије пренијети пуну емоцију пјесме (или бесједе) на своје слушатеље.



- Прве стихове сам почела писати кад сам била трећи разред. Како сам расла, заједно са мном расле су и моје пјесме. Подршку, од тада до данас, имам од родитеља а затим од учитељице и наставника међу којима ми у посљедње вријеме највише помажу наставнице српског језика Нада Микановић и Радинка Лукић. Када је у питању инспирација за моје пјесме, налазим је свуда. Заиста је тако, у природи, људима, људским емоцијама нарочито... Кроз своје пјесме изражавам своје идеје, своје мисли док кроз рецитације испољавам своје емоције. Трудим се да у свом писању будем јасна, да не останем недоречена, да покушам код људи изазвати она емоционална стања и интелектуалну радозналост која ће нас све потакнути да увијек нешто ново учимо и проналазимо у темама које обрађујем“, рекла је Катарина Пајић за „Семберија инфо“.



Катарина је почетком ове године наступала у Руском дому у Београду, на смотри рецитатора руске поезије по називом „Очаравајући стихови“. Такмичење се одржава сваке године поводом Свјетског дана поезије (21. март) и окупља ученике основних и средњих школа са подручја Србије и Републике Српске. Ове године наступала су 74 млада рецитатора који кроз своје школовање уче руски као страни језик. Катарина је рецитовала стихове познате љубавне пјесме „Чекај ме“ Константина Симонова и за показано умијеће освојила гран при, посебну награду ове културне манифестације.

- Уз помоћ Катарине Радовановић, наставнице руског језика у нашој школи пријавила сам се и припремала извођење пјесме „Жди менᴙ“. Није било тешко научити правилан изговор јер је руски језик веома сродан нашем језику, када је у питању и граматика и изговор а уз то, ја јако волим руски језик и њихову културу. Када сам прочитала пјесму, видјела сам да је ријеч о љубавној пјесми коју је написао један, у том моменту, војник на фронту. Пјесма је у мени побудила много лијепих осјећаја и размишљања тако да ми није било тешко ту енергију пренијети на аудиторијум и стручни жири у Руском дому крајем марта ове године. Морам истаћи, да смо се у Београд упутили без икаквих очекивања. Нису нам, ни мени ни наставници Катарини у намјери биле никакве награде. Жељеле смо отићи, уживати у прелијепим стиховима и наравно дати допринос тој атмосфери стиховима које ће изнијети једна дјевојчица из Угљевика“, изјавила је за „Семберија инфо“ Катарина Пајић.



Поводом славе Општине Угљевик, Свете Петке Параскеве, 27. октобра ове године Катарина се нашла међу заслужним појединцима којима су додијељене златне медаље ,,Филип Вишњић”. Њени радови су награђивани и на конкурсима манифестације „Вишњићеви дани“ као и на конкурсу Градске борачке организације Бијељина „Републико Српска у срцу те носим тобом се поносим“ те конкурсу поводом одржавања манифестације „Јовићеви дани“ у Угљевику.