Потписани уговори о суфинансирању куповине сеоских кућа :: Semberija INFO ::

 

Потписани уговори о суфинансирању куповине сеоских кућа


Градоначелник Бијељине Љубиша Петровић потписао је данас уговоре о суфинансирању куповине сеоских домаћинстава са дванаесторо грађана који су испунили услове за додјелу средстава након расписнаог јавног позива од стране Градске управе.

“Ово је за нас пионирски посао улагања у младе људе. На јавни позив јавило се четрнаест заинтересованих апликаната, а дванаесторо њих је испунило услов за суфинансирање куповине сеоских домаћинстава у проценту до 50 одсто вријендости имања. Ова искуства смо пресликали из Србије гдје се већ неколико година са државног нивоа подстиче ова активност. Циљ је да што више породица остане да живи на селу. Ми смо прва локална заједница у Републици Српској која је покренула овај пројекат. Желимо мотивисати и друге институције, Владу Републике Српске и друге локалне заједнице да покрену овакав пројекат. Градска управа је издвојила 175.000 КМ за ових дванаест породица, у распону од 6.000 КМ до 20.000 КМ. Буџетом за наредну годину желимо да повећамо ова средства како би што више младих брачних парова конкурисало за ова средства. На тај начин бисмо повећали минимални и помјерили максимални износ средстава за суфинансирање куповине сеоских имања. Наша жеља је да што више младих брачних парова остане да живи на подручју Бијељине. Без људи, узалудно је улазити у капиталне пројекте и градити инфраструктуру. Остајемо посвећени овом пројекту и у наредној буџетској години. Наравно, наставићемо са додјелом субвенција за дјецу која бораве у вртићима и која похађају основну школу”, истакао је градоначелник Петровић, најавивши и израду мјера за субвенционирање потреба ученика у средњим школама и проширење листе за стипендирање студената.

Петровић је најавио једну нову мјеру која се односи на рјешавање стамбеног питања за младе брачне парове. Ријеч је о кредитном учешћу приликом закључивања уговора о стамбеним кредитима. На тај начин би се оснаживало јачање и проширивање породица.

Миладин Зубац, рођен у Коњицу, сада становник Бијељине, добио је финансијску подршку за куповину сеоске куће.



“Имам тридесет и пет година, ожењен сам, отац троје дјеце. Синови су старости једанаест, три и по године и  најмлађи има девет мјесеци. Супруга је незапослена. Радим приватно.  Купио сам сеоско имање у Ковачићима, кућу са два дунума земље. Намјеравам да се бавим и пољопривредом.Одлучио сам се за живот на селу. Људи масовно одлазе у иностранство, али ја не видим да је то рјешење за моју породицу. Помоћ Градске управе ми пуно значи и желим да се јавно захвалим Градској управи на одобреним средствима”, изјавио је Миладин Зубац.

Радиша Стевановић, становник села Пучиле, има двадесет и осам година.



“Купио сам породично газдинство. Ожењен сам и запослен. Омладина одлази одавде, тако да сматрам да је ријеч о изузетно добром пројекту, како би се млади задржали на овим просторима. Мој циљ је да проширујем имање и да се бавим пољопривредом”, каже Радиша Стевановић.
 
Семберија инфо