ПОДРУЧНА ПРИВРЕДНА КОМОРА БИЈЕЉИНА: ПРОЦЈЕНЕ СУ ДА НАС ЧЕКА ИЗАЗОВНА 2024. ГОДИНА :: Semberija INFO ::

 

ПОДРУЧНА ПРИВРЕДНА КОМОРА БИЈЕЉИНА: ПРОЦЈЕНЕ СУ ДА НАС ЧЕКА ИЗАЗОВНА 2024. ГОДИНА



Подручна привредна комора Бијељина одржала је данас традиционални новогодишњи пријем за новинаре којом приликом су представљени резултати рада коморе остварени током првих 11 мјесеци 2023. године а било је говора и о актуелним питањима у привреди Републике Српске и регије.

Предсједник Подручне привредне коморе Бијељина, Стево Савић похвално се изразио о сарадњи са управама 12 локалних заједница које обухвата ППК Бијељина (обухвата простор од Власенице на југу до Вукосавља на западу) гдје кроз дјеловање привредних савјета заједнички настоје поправити економске показатеље сваке поједине локалне самоуправе. Он је истакао и активности које је ППК Бијељина радила у процесу географске заштите појединих аутохтоних производа са ове регије, затим мјере које су побољшале систем дуалног образовања, запошљавања особа из маргинализованих група, опремања кабинета практичне наставе у средњим школама као и организовања сајма средњих школа те још много других активности.

- Налазимо се на крају 2023. године која је била пуна искушења за привреду и наше регије и цијеле Републике Српске. Када упоредимо привредну активност на подручју наше регије примјетно је благо стагнирање већине показатеља. Током ове године смо упутили 40 иницијатива за измјену постојећих односно доношење нових прописа који се тичу поправљања пословне климе на подручју РС и БиХ. Велики проблем који је присутан посљедњих година јесте питање радне снаге. Само у 11 мјесеци ово године је издата 781 радна дозвола за стране раднике више него у 2022. години. Процјене су да нас чека изазовна 2024. година када је привреда у питању. Обзиром да смо ми мало тржиште и да много зависимо од извоза, стање у којем се тренутно налазе тржишта земаља Европске уније, говори нам да ће дрвнопрерађивачка, металска и још неке привредне гране сљедеће године осјетити то успоравање европске привреде. Не знамо у којој мјери ће то погодити нашу привреду али ће сасвим сигурно оставити негативне ефекте“, изјавио је Стево Савић, предсједник ППК Бијељина.