У Угљевику светковина у част Републике Српске: Нама на срећу, потомству на дар! :: Semberija INFO ::

 

У Угљевику светковина у част Републике Српске: Нама на срећу, потомству на дар!


За Семберија инфо: Младен Василић

У угљевичком Центру за културу вечерас је одржана Свечана академија у поводу Дана и крсне славе Републике Српске у организацији локалне Борачке организације.

Протојереј Александар Тешић благословио је вечерашњи скуп са традиционалним божићним поздравом Мир Божији, Христос се роди!



Тешић је поручио да као што на крви мученика почива црква Христова тако исто на крви невино пострадалих српских војника и цивила почива Република Српска.

-Само је Богу познато да ли је Свети архиђакон Стефан изабрао Републику Српску или је Република Српска изабрала Светог Стефана, једно је сигурно, нема случајности-рекао је Тешић.

Предсједник Борачке организације Угљевика Јован Маринковић честитао је свим грађанима Угљевика и Српске крсну славу и Дан Републике Српске уз напомену да је из ове подмајевичке општине у Одбрамбено-отаџбинском рату живот дао 301 борац Војске Републике Српске.



Маринковић је истакао да је прије 32 године проглашењем Републике Српске ударен камен темељац слободе српског народа.

-Срби су жељели само да живе слободно и да слободно одлучују о својој судбини. Та жеља у нашем народу је тињала још од времена Петра Кочића а о њој је пјевао и наш земљак Филип Вишњић а ту идеју успјела је да реализује тек наша генерација и да се избори први пут после много вијекова за српску државу западно од ријеке Дрине-рекао је Маринковић.

Начелник Угљевика Василије Перић честитао је Дан и крсну славу Републике Српске истакавши да славећи Дан Републике Српске, у срцима носимо пуно љубави, пажње и захвалности свима онима који су најзаслужнији за њен настанак на овим просторима.



-Ово је, и дан и час, кад треба да се захвалимо, прије свега, свим породицама палих бораца и инвалида минулог отаџбинског рата, које су дале оно што је највеће и најдрагоцјеније, животе за Републику Српску, за наш мир и слободу у којој уживамо –рекао је Перић.

Он је захвалио и првом вођству Републике Српске, свим институција које су тада утемељене, које према Перићевим ријечима сви треба савјесно, одговорно и посвећено да чувају.

Народни посланик у Скупштини Републике Српске Милутин Тасовац поручио је да славећи Дан Републике Српске и њену крсну славу Светог архиђакона Стефана у овим годинама је изузетно важно.

-Празник наше Републике Српске, њене државности, наше слободе све више и више нападају непријатељи српског народа, односно, непријатељи слободе и права других народа. Због тога је важно да у читавој Републици Српској, поготову сутра, на Централној свечаности у Бањалуци, српски народ покаже да је сложан и да не да Републику Српску-рекао је Тасовац.

У реализацији вечерашњег културно-умјетничког програма учествовали су: ученици Музичке школе “Корнелије Станковић”, Немања Тонковић, Душан Матић, Дејан Јовичић, КУД “Рудар” Угљевик и глумци Народног позоришта из Београда Бошко Пулетић и Лепомир Ивковић који је народни посланик у Народној Скупштини Републике Србије.