Вријеме је за јесење уништавање глодара: Дератизација је врло озбиљан посао :: Semberija INFO ::

 

Вријеме је за јесење уништавање глодара: Дератизација је врло озбиљан посао


Новембар, али и период јесени уопште, као и прољеће, су периоди у години када се посебна пажња придаје систематској дератизацији. 

Веома је битно да грађани, власници приватних посједа, кућни савјети зграда, али и послодавци у правним субјектима схвате и прихвате да, осим што је законска обавеза, систематска дератизација је знатно више од ,,бацања отрова", те да неурађена или лоше урађена дератизација представља озбиљну здравствену пријетњу за све грађане, истичу стручњаци. 

За обављање ових послова, израђује се оперативни план обавезне превентивне системске дератизације, обавља се надзор над провођењем, контролише и понавља проведена ДДД (дезинфекција, дезинсекција, дератизација) услуга, обавља се рачунарска обрада и архивирање података, води се евиденција о складиштењу и употреби отрова. 



За свако физичко или правно лице неопходно је да знате - обавезно бирајте и инсистирајте да вам ове послове раде искључиво фирме које задовољавају све услове у погледу стручне спреме запослених, техничке опремљености, складиштења и других услова установе, привредног друштва, односно физичке особе која обавља те послове. 

Провођење превентивне систематске дератизације – прољећна и јесења фаза је обавеза. Узимајући у обзир временске прилике, значајан пад температура у кратком временском интервалу, све је учесталија појава глодара у затвореним просторима. 

Из наведеног разлога је јако важно да се превентивна систематска дератизација проведе на стручан и квалитетан начин, а одговорност није само на оном ко проводи дератизацију, него и грађанима и правним субјектима гдје се проводи дератизација. 

Уколико се наведене активности проводе неплански и спорадично, на крају оне не рјешавају проблем глодара, чиме се не остварује потребан превентивни ефекат заштите. 

Неопходно је да се овом важном послу приступи на максимално озбиљан, професионалан и коректан начин, те да профит, добит и стицање материјалне користи, како извођача радова, тако и корисника услуга, не смије бити приритет у односу на сврху обављања дератизације – а то је заштита здравља становништва и спречавање појаве и ширења заразних болести чији су преносиоци глодари. Здравље становништва мора бити ,,нулти приоритет” у овој дјелатности.

Дератизацијом се смањује број или онемогућава присуство штетних глодара у стамбеним и пословним просторима, њиховој околини, као и другим просторима, мјестима боравка људи и вршења производно продајних дјелатности.
Акција дератизације се проводи постављањем тровне масе на јавне површине, обале ријека, у канализационе шахтове, заједничке просторије стамбених зграда, депоније чврстих отпадака, угоститељске, трговачке, складишне и привредне објекте, образовне и здравствене установе, вјерске и друге јавне објекте, савременим и ефикасним средствима за уништавање глодара. 

Постављени мамци у затвореним просторима морају бити означени са ознаком ОТРОВ, а подручја на којима је отров изложен морају бити означена уз обавезно водјење евиденције, те упозорењима грађанима да отрове не дирају и не помјерају са постављених локација.

Уколико се све наведене активности проведу у складу са законом, прописима, плановима и добром праксом може се очекивати да дератизација буде успјешна, а број глодара у окружењу под контролом и на биолошки прихватљивом нивоу, што значи и директно здравије животно окружење.

Семберија инфо/ИНЗ