Бијељина је постала катализатор развоја предузетништва :: Semberija INFO ::

 

Бијељина је постала катализатор развоја предузетништва


У Градској управи Бијељина данас је потписан уговор са Инвестиционом фондацијом “Мозаик” из Сарајева о наставку партнерства на реализацији програма подршке предузетништву кроз ИМПАКТ Инкубатор пословних идеја.

Татјана Пантић, градски менаџер града Бијељина изјавила је да ова сарадња са ИМПАКТ-ом траје од 2018. године и да се, на обострано задовољство,  успјешно реализује. До сада је 39 бијељинских предузетника учествовало у овом програму  и око 90 одсто њих опстаје и истрајава  у свијету предузетништва.

“Фондација ИМПАКТ, заједно са Градском управом, пружа конкретну подршку  менторску, савјетодавну и финансијску, новим  предузетницима. Ова подршка је од велике користи предузетницима који треба да преброде бројне проблеме у првој години  пословања. Велики је проценат предузетника, око деведесет одсто њих,  који су учествовали у овом пројекту, опстали су и наставили рад. Као што знамо, у првој години велики број предузетника одустаје од посла због разноразних проблема. Међутим, ту је тим ИМПАКТ-а који изузетно добро води предузетнике кроз  прву годину пословања, пружа им савјетодавну помоћ и помаже им да преброде евентуалне проблеме”, каже Татјана Пантић, истичући да је значајна и финансијска помоћ коју омогућава  град Бијељина посредством Одјељења за привреду.

“Град у значајној мјери помаже незапосленим особама које се налазе на евиденцији Завода за запошљавање Републике Српске. Град Бијељина у финансирању пројеката учествује са 50.000 КМ, а сваки предузетник, који испуни услов, може добити 5.000 КМ. Фондација ИМПАКТ учествује у финансирању са 20.000 КМ, али они пружају и менторску подршку. На јавни позив могу се пријавити нерегистровани предузетници, али и они који су тек регистровали неку дјелатност. Наравно, могу се пријавити и невладине организације, али, све ће детаљно бити образложено у јавном позиву током јула и августа. Важно је напоменути значај финансијске помоћи за почетак пословања, као и вођење кроз сам процес пословања”, каже Татјана Пантић.



Сенајид Ђозо, извршни директор Инвестиционе фондације ИМПАКТ  каже да је она основана у 2019. години, сарађује са 59 локалних заједница и до сада је подржала око петсто пословних подухвата, а финансијски више од четири стотине пословних идеја.

“Кључно је истаћи да одрживост тих пословних подухвата након годину дана износи 98 одсто, док дугорочно то износи више од деведесет одсто. Имамо локалне заједнице у којима је одрживост тих пословних подухвата годинама већ око стотину одсто. Бијељина је једна од стратешких локалних заједница с којима сарађујемо већ пет до шест година. Организовали смо пет циклуса и кроз наш пословни инкубатор прошло је више од 150 људи. За 44 пословне идеје одобрили смо финансијску подршку. Ријеч је о свеобухватном пружању подршке развоју предузетништва, почевши од обуке, дугорочног менторства, па до финансирања. Због тога имамо висок проценат одрживости тих предузетничких послова. Бијељина је, активном предузетничком политиком, постала катализатор развоја предузетништва и локалног економског развоја. Изузетно смо задовољни досадашњом сарадњом. Из године у годину се повећава број заинтересованих у Бијељини за улазак у предузетништво. У прошлој години смо имали 47 заинтересованих и  њих  једанаест је на крају успјешно завршило овај двомјесечни програм. Што се тиче структуре пословних идеја, највише ме радује да имамо више од тридесет одсто пословних подухвата  који долазе из сектора производње и који су орјентисани на извоз. Осим производње, ту је и сектор услуга, али и трговина учествује са око пет одсто одобрених програма”, каже Сенаид Ђозо, истичући да ће у јулу ове године бити објављен нови јавни позив за Инкубатор пословних идеја, који ће трајати до краја августа.
 
Семберија инфо