На једном мјесту о наративној и породичној психологији :: Semberija INFO ::

 

На једном мјесту о наративној и породичној психологији


Како су организатори најавили, у Бијељини ће 17. фебруара бити одржана промоција књиге ,,Човек по мјери шињела’’, аутора др Александра Мисојчића. Књига ће бити промовисана у хотелу Дрина, са почетком у 18 часова, а на промоцији учествују Тања Петернак, Тамара Алексић, др Часлав Хаџи Николић и, наравно, аутор. 

У овом дјелу аутор се бави проучавањем психобиографије војводе Живојина Мишића и користи различите приступе и методологије, укључујући психоанализу, антрополошки дискурс и наративну психологију. Др Мисојчић се фокусира на живот и личност Живојина Мишића, а посебно истиче значај војске као централне теме која је обликовала Мишићеву личност. Наглашава да је војска за Мишића била замјена за породицу и да је војни идентитет имао велики утицај на његове карактерне црте и вриједности. У књизи се важност даје културолошком и антрополошком приступу за разумијевање Мишићевог психолошког простора. Аутор се ослања на антрополошку психијатрију, која препознаје да културални елементи имају различито значење за различите културе. Осим тога, др Мисојчић користи концепт наративне психологије како би артикулисао животно искуство Живојина Мишића и дао му смисао.

Наративна психологија се фокусира на приповједачку природу људског понашања и помаже у стварању кохерентног наратива о животу појединца. Свако поглавље књиге је подијељено на два дијела, лирски дио и психолошко - психијатрски дио.

Подсјећамо, др Александар Мисојчић, психијатар и психотерапеут, рођен је у Београду 1974. године. Вишегодишње искуство стицао је на Институту за ментално здравље, а потом у сопственој ординацији ,,Реч”. Системски је породични психотерапеут са Европским сертификатом за рад на територији ЕУ. У психотерапијском раду уско се бави динамиком породичних односа. Аутор је и књиге „Град - психобиографија цара Душана“.