Какви су досадашњи ефекти нерадне недјеље у Бијељини? :: Semberija INFO ::

 

Какви су досадашњи ефекти нерадне недјеље у Бијељини?


Извор: БХРТ/Ивана Трбић (Б.Е.Г)

Бијељина је један од босанскохерцеговачких градова у којем је недјеља нерадни дан трговина. Иако је одлука на снази већ готово три године, и даље је предмет бројних полемика. Док привредници тврде да су на губитку, са друге стране, изричит је став градске управе – укидања одлуке неће бити. У наставку сазнајте шта је донијела нерадна недјеља Бијељини, као и какви су одјеци одлуке међу грађанима, а какви досадашњи ефекти.

Мањи приход и смањење броја запослених то су ефекти које је у Бијељини донијела забрана рада недјељом, показале су анализе Привредне коморе регије Бијељина.

СЛАВИЦА МАРКОВИЋ, директорица Подручне привредне коморе Бијељина

"Тридесет посто прихода у тржним центрима оствариван је током викенда, смањењем тог једног дана дошло је до смањења прихода можда и више од 10 посто, такође и смањењем броја радних сати дошло је до смањења броја запослених сада имамо људе који долазе из Србије, не обављају куповину у Бијељини,одлазе у Тузлу, Орашје, Брчко чак и Зворник".

С друге стране, градоначелник Бијељине раније је демантовао ове наводе и истакао да је ситуација потпуно супротна. Ипак, из Градске управе нисмо успјели сазнати да ли су и они радили своје анализе и којим подацима располажу. Тврдње привредне коморе потврђују и у удружењима потрошача.

ЈОВАН ВАСИЛИЋ, предсједник Удружења потрошача "Звоно" Бијељина

"Смањен је дефакто нешто промет, али не толико да би довело до неких већих губитака.Према ономе што имамо некакве контакте са већим тржним центрима, они кажу да се углавном сад тај дио трговине, људи се привикавају, па је то пребачено у дане раније, субота".

Укидања одлуке неће бити категоричан је став Градске управе. Због тога су власници бензинских пумпи недавно затражили барем њену измјену.Одговор нису добили.

ЈОВИЦА ВУЈИЋ, власник бензинске пумпе

"Ако рецимо сијалица прегори и неко наиђе на пумпу ми не можемо да продамо, сматрамо већ кад недјељом радник ради, пумпа би требала да ради, да све оно што је на пумпи пратеће, да може да се продаје."

Умјесто забрана, појачати инспекцијске контроле, кажу економисти.

ЗОРАН ПАВЛОВИЋ, економиста

"Услови под којима људи раде недјељом су нешто што се може контролисати инспекцијама или гардским или ентитетским, дакле ако послодавац жели да ради недјељом не треба га спречавати јер је ситуација таква да ми као грађани не можемо у тоу радног дана обавити оно што можемо викендом".

Грађани Бијељине ипак се солидаришу са радницима.

Према подацима Привредне коморе највећи промет у трговинском сектору у Бијељини је суботом, а други дан је, до новембра 2021. био недјеља.Привредници поручују да ће борбу наставити и даље.