УНАПРЕЂЕЊЕ УРОЛОШКЕ ХИРУРГИЈЕ :: Semberija INFO ::

 

УНАПРЕЂЕЊЕ УРОЛОШКЕ ХИРУРГИЈЕ


У бијељинској болници успјешно је оперисан карцином простате код 64- годишњег пацијента из Угљевика. Сложену операцију извео је стручни тим клинике за урологију Војномедицинске академије из Београда, уз асистенцију бијељинских уролога и анестезиолошки тим из наше установе.

Према ријечима др Љубинка Петковића, специјалисте урологије из бијељинске болнице, долазак стручног тима из Београда омогућен је захваљујући настојању менаџмента Болнице за унапређење оперативне урологије. Наиме, потребе пацијената за овом врстом услуге су порасле И ми настојимо да им омогућимо лијечење у нашој установи, рекао је Петковић.



“Радикална простатектомија се не ради рутински на територији Републике Српске. Већином се пацијенти упућују на зрачење или се ради уз ангажовање стручних консултаната из Србије. Уз др Александра Спасића И др Ивицу Николића, два врсна уролога са Клинике за урологију Војномедицинске академије, у наредном периоду наш тим ће се обучавати за оперативне технике, које се тренутно не  обављају код нас, а које имамо у плану увести у редовну процедуру”, навео је он.

Након операције, одржан је краћи састанак оперативног тима са руководством Болнице на којем је договорена даља сарадња. „Бијељинска болница има најбоље услове од свих болница које сам до сада видео. Имате одличну операциону салу, особље. Све похвале за директора Максимовића који је то сјајно организује“, рекао је том приликом др Ивица Николић.



„Сјајан колектив, модерна болница са техничким условима за пожелети, пристојни и вредни сарадници, нова поколења на понос, осећај поноса да имамо такву болницу.  Једва чекам наредно дружење“, изјавио је др Александар Спасић.

Сарадња са уролозима са клинике за урологију Војно медицинске академије до сада била веома успјешна у погледу увођње литотрипсије, ласерског разбијања камена у мокраћној бешици и уретеру.

“Урологија, као веома заступљена област, има простора за напредак, тако да ћемо и у наредном периоду доводити стручњаке који ће унапређивати ову област”, рекао је проф.др Златко Максимовић, дирецтор бијељинске болнице, који је најавио улагање и у друге гране медицине.