Грађани Лопара данас потписивали петицију против експлоатације литијума на Мајевици: Мајевичани листом против отварања рудника :: Semberija INFO ::

 

Грађани Лопара данас потписивали петицију против експлоатације литијума на Мајевици: Мајевичани листом против отварања рудника


Извор: Семберија инфо / Љ. Љубојевић

 Чин потписивања петиције против литијума и против свега што штети здрављу људи и нарушавању еко система још увијек је један од видова институционалне борбе против свега што је штетно за здравље људи, у овом случају против истраживања, ископавања и прераде литијума, магнезијума и свих других штетних састојака у било ком дијелу Републике Српске, не само овдје у Лопарама, већ и на цијелој Мајевици, Озрену, Посавини и широм Републике Српске,  изјавио је Милан Милићевић, предсједник Српске демократске странке данас у Лопарама, након што је и сам потписао петицију против истраживања и експлоатације литијума у Лопарама.



“Након овог институционалног вида борбе, слиједи онај други облик борбе који се дешава на сједници Народне скупштине Републике Српске, гдје очекујемо, тражимо и захтијевамо кроз ову петицију да Народна скупштина Републике Српске донесе одлуку о престанку истраживања, експлоатације и прераде литијума или било какве друге штетне материје на територији Републике Српске. И на овај начин, овдје у Лопарама, позивам представнике свих политичких странака и других организација, али, прије свега, свих лидера политичких странака да потпишу петицију, а од народних посланика очекујем да, као изабрани представници становника Републике Српске, заштите њихово здравље, здравље њихових потомака.



Ово је институционални вид борбе, али, уколико се власт и надлежна министарства, те Комисија за додјелу концесија дрзну и оглуше о ово и уколико дозволе било коме из свијета или домаћих институција и компанија да уђу у овако ризичан посао, упозоравам у име СДС-а, као предсједник СДС, ми ћемо и у Лопарама, на цијелој Мајевици, у Семберији, на Озрену, у Посавини или било гдје у Републици Српској, извести на улице, не хиљаде, већ десетине хиљада људи и спријечићемо нарушавање еко система, угрожавање живота људи и будућих генерација становника читаве Републике Српске”, упозорио је Милићевић, истакавши да је лакше живјети у сиромаштву, него живјети с болешћу.

Он је истакао да се преко те границе не може прелазити, најавивши кориштење свих облика грађанске непослушности, прије свега протесте у свим облицима широм Републике Српске.

Радо Савић, начелник општине Лопаре, изјавио је да је до сада око 3.500 грађана Лопара потписало петицију против отварања рудника литијума у Лопарама, тед а ће потписивање петиције трајати још два дана, до четвртка, када ће петиција бити упућена у Народну скупштину Републике Српске.



“Очекујемо да ће Народна скупштина Републике Српске дати налог Влади Републике Српске о забрани отварања рудника литијума на Мајевици, те да ће се испоштовати воља грађана. Ово је прва фаза наше борбе, а видјећемо шта ћемо чинити у наредном периоду. Овдје је проблем и то што оваквог рудника нема у Европи, па не желимо ни ми да будемо први у свему. Грађани су јасно ставили до знања да су против отварања рудника литијума у Лопарама. Организовали смо нестраначки народни протест и покренули смо грађанску иницијативу за потписивање петиције против отварања рудника. Овакви рудници се отварају у земљама трећег свијета. Општина Лопаре није издала никакву дозволу за експлоатацију руде литијума и то по закону не може урадити. Једино смо дали дозволу за изградњу магацина за опрему, а не дозволу за геолошко истраживање”, истакао је Савић.