Полицијска управа Бијељина: Стање јавне безбједности задовољавајуће :: Semberija INFO ::

 

Полицијска управа Бијељина: Стање јавне безбједности задовољавајуће


Током јануара на подручју које оперативно покрива Полицијска управа Бијељина евидентирано је укупно 67 кривичних дјела, док је у јануару прошле године евидентирано 102 кривична дјела, што је, дакле,  мање за око 34 одсто, изјавио је Стјепан Терзић, начелник Полицијске управе Бијељина на конференцији за штампу у просторијама полиције, анализирајући стање јавне безбједности и рад полиције у јануару ове године.



“Надлежном тужилаштву поднесено је 58 извјештаја против 67 особа, због основане сумње да су починили шездесет и седам кривичних дјела. Међу извршиоцима кривичних дјела евидентирана су два малољетника и дванаест повратника у извршењу кривичних дјела. Коефицијент укупне расвијетљености кривичних дјела у јануару ове године износи око 89 одсто. Током јануара евидентирано је петнаест случајева злоупотребе опојних дрога, од чега су три кривчна дјела и дванаест прекршаја. Евидентирано је пет кривичних дјела из области привредног криминалитета. У јануару су забиљежена 43 случаја нарушавања јавног реда и мира, у којима је почињено 63 прекршаја против јавног реда и мира од стране 59 особа. У овом мјесецу евидентиране су 74 саобраћајне незгоде, у којима је седам особа теже и 24 особе лакше повријеђено. У јануару нисмо имали незгода са смртно страдалим особама. Из саобраћаја је искључено 117 возача, као и шеснаест возила”, истакао је начелник Полицијске управе Бијељина Стјепан Терзић.

Начелник Сектора криминалистичке полиције Срђан Гајић истакао је да је број кривичних дјела општег криминалитета у јануару смањен за 43 одсто у односу на јануар прошле године.

 “Коефицијент расвијетљености ових кривичних дјела износи око 86 одсто. Кривична дјела против имовине су у паду за 22 одсто, а од тежих имовинских кривичних дјела имали смо пет евидентираних тешких крађа, што је за педесет одсто мање у односу на јануар прошле године. Евидентирано је једно кривично дјело разбојништва, које је расвијетљено. Број кривичних дјела против живота и тијела је мањи за 25 одсто у односу на прошлогодишњи упоредни период. У извјештајном периоду евидентирано је 22 кривична дјела из категорије “осталих” кривичних дјела општег криминалитета, од чега је десет кривичних дјела насиља у породици и три кривична дјела угрожавања сигурности. Што се тиче привредног криминалитета, поднесена су три извјештаја за пет кривичних дјела против три особе. Укупна материјална штета причињена овим кривичним дјелима износи више од 1,5 милиона КМ, а противправна имовинска корист, такође, већа је од 1,5 милиона КМ”, саопштио је Срђан Гајић.
Начелник Сектора полиције Игор Капикул детаљније је говорио о стању јавног реда и мира у јануару и оцијенио га је задовољавајућим.

Раденко Кнежевић, инспектор у Сектору за безбједност саобраћаја навео је да су у јануару регистроване 84 саобраћајне незгоде, од чега са настрадалим лицима, 22 незгоде, са тежим тјелесним повредама пет саобраћајних незгода, док је са лакшим тјелесним повредама евидентирано седамнаест саобраћајних незгода. Материјална штета забиљежена је у 62 саобраћајне незгоде. У шеснаест незгода на подручју града Бијељина седам пјешака је задобило тјелесне повреде”, истакао је Кнежевић, напоменувши да је у Бијељини регистровано 49. 000 аутомобила, док је на подручју које покрива Полицијска управа Бијељина регистровано укупно 66.000 аутомобила. Несразмјеран однос између недовољно развијене саобраћајне инфраструктуре и броја евидентираних аутомобила упућују на то да се у овој области морају предузимати конкретне и радикалне мјере.  

(Семберија Инфо)