Одржан састанак са представницима УНИЦЕФ-а у БиХ: Брчко дистрикт БиХ је предводник промјена :: Semberija INFO ::

 

Одржан састанак са представницима УНИЦЕФ-а у БиХ: Брчко дистрикт БиХ је предводник промјена


Градоначелник Брчко дистрикта Босне и Херцеговине прим. др Зијад Нишић одржао је састанак са представницом УНИЦЕФ-а в. д. Вероником Вашенко и њеним сарадницама.
 
Кључне теме састанка биле су образовање, заштита и здравље дјеце. Разговарано је и о социјалним услугама за рани раст и развој дјеце у Брчко дистрикту БиХ са посебним освртом на повећање обухвата дјеце предшколским васпитањем и образовањем.
 
„Дошли смо до закључка да је стотину педесет сати у предшколском образовању недостатно и настојаћемо да испунимо норму од тристо сати. Постоји велика заинтересованост УНИЦЕФ-а да Брчко дистрикт БиХ буде пилот пројекат и надамо се да ће се брзо појавити у нашем граду са конкретним приједлозима које ћемо настојати имплементирати кроз мобилизацију буџетских средстава и законе које треба прилагодити ЕУ агенди“, казао је градоначелник Нишић.
 
Представница УНИЦЕФ-а Вероника Вашенко казала је да се Босна и Херцеговина суочава са проблемом старења становништва, миграцијама и падом наталитета, што представља велику пријетњу економско-социјалној ситуацији те да рјешење представља инвестирање у дјецу. Говорећи о предшколском образовању у Брчко дистрикту БиХ, Вашенко је истакла да ће Брчко дистрикт БиХ, уколико испуни ову норму, бити први град у држави који је то учинио. Нагласила је да је УНИЦЕФ спреман пружити подршку градоначелнику и свима онима који су заинтересовани да унаприједе живот дјетета казавши да дјеца представљају и садашњост и будућност. 
 
„Брчко дистрикт БиХ ће бити приоритет у циљу побољшања положаја дјеце”, истакла је Вашенко.
 
Шеф Пододјељења за предшколско и основно образовање Владе Брчко дистрикта БиХ Стјепан Марчетић истакао је да је Брчко дистрикт БиХ спреман да подржи овај приједлог, али да је потребно предузети низ конкретних мјера које подразумијевању и обезбјеђивање додатних средстава у буџету Брчко дистрикта БиХ.
 
Састанку су присуствовали и шефица Кабинета градоначелника Сабина Узуновић, представници Одјељења за образовање Самир Чорбаџић и Александар Максимовић, шефица Пододјељења за социјалну заштиту Наташа Стевановић са својим сарадницима те директорка обданишта „Наша дјеца” Брчко дистрикт БиХ Јасна Јовичић.