БОЛНИЦА „СВЕТИ ВРАЧЕВИ“: У МАРТУ КОНГРЕС ХИСПА :: Semberija INFO ::

 

БОЛНИЦА „СВЕТИ ВРАЧЕВИ“: У МАРТУ КОНГРЕС ХИСПА


Трећи међународни конгрес ХИСПА БХ „Заштита срца и крвних судова - свјетски резултати у регионалном окружењу - успјех ХИСПА програма“, одржаће се у Бијељини од 15. до 17. марта у организацији Удружења ХИСПА БХ (Удружење Центара за хипертензију и превенцију инфаркта и шлога), Болнице „Свети Врачеви“ и Свјетског удружења за васкуларно здравље - ИСВХ. Научни скуп се одржава уз благослов патријарха Порфирија, генерални покровитељ је предсједник Републике Српске Милорад Додик, а покровитељи су и Министарство здравља и социјалне заштите РС, као и Министарство за научнотехнолошки развој и високо образовање РС. Предсједник Организационог одбора конгреса и директор Болнице „Свети врачеви“, проф. др Златко Максимовић, предсједник Научног одбора конгреса, помоћник директора ИКВ„Дедиње“, предсједник Свјетског удружења за васкуларно здравље - ИСВХ и Удружења Центара за хипертензију, превенцију инфаркта и шлога – ХИСПА, проф. др Небојша Тасић, а у почасном одбору су српски цлан Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић и министар здравља и социјалне заштите др Ален Шеранић. Професор др Златко Максимовић је подсјетио је да је ово други пут да се у Бијељини организује овакав међунарони научни скуп.



-И ове године се окупљамо у Бијељини да размјењујемо искуства и да се дружимо са колегама из свих крајева региона и свијета. Бијељина је израсла у регионални центар организације научних скупова, не само да испуни растуће захтјеве чланова ХИСПА-е у вези струке инауке, већ и да покаже свјетске резултате ХИСПА-е у регионанолном окружењу на пољу превенције, лијечења и рехабилитације кардиоваскуларних болести“, рекао је проф. Др Максимовић и истакао да ће конгресу присуствовати велики број еминентних предавача из региона и свијета,  који ће размијенити идеје и искуства, а програм конгреса ће бити акредитован од стране Здравственог савјета РС као Међународни конгрес. Предсједник Научног одбора конгреса, помоћник директора ИКВ„Дедиње“, предсједник Свјетског удружења за васкуларно здравље - ИСВХ и Удружења Центара за хипертензију, превенцију инфаркта и шлога – ХИСПА, проф. др Небојша Тасић је нагласио да је конгрес изузетно важан како за бијлејинску Болницу, тако и за цијелу Републику Српску.

-Ова здравствена је израсла у регионалног горостаса, посебно по питању кардиологије, а захваљјући визији проф. др Максимовића, много је урађено и на превенцији. Овај конгрес ће се бавити бројним темама, а предавачи ће бити еминентни стручњаци различитих профила. Они ће из свих углова освијетилити како заштити људски организам”, рекао је проф. др Тасић.
Семберија инфо