"Семберска кућа“, нови пројекат Туристичке организације Бијељина :: Semberija INFO ::

 

"Семберска кућа“, нови пројекат Туристичке организације Бијељина



Приоритет у раду Туристичке организације Бијељина ове године биће покретање и отварање „Семберске куће“ гдје ће се на једном мјесту наћи аутентични производи из Семберије. Овај пројекат „крчкао“ се у ТО Бијељина последњих година, а након испитивања тржишта те припремних радњи, ове године крећемо у реализацију пројекта.

- Чињеница да смо из године у годину све посјећенија туристичка дестинација, обарамо рекорде када је број долазака и ноћења туриста у нашем граду у питању, тако да се јавила потреба за побољшањем туристичке понуде. По угледу на неке друге сличне пројекте у окружењу дошли смо на идеју да кренемо са реализацијом пројекта „Семберска кућа“ која би у сваком случају употпунила туристичку понуду. На једном мјесту сви туристи, али и грађани Бијељине имали би прилику купити аутохтоне производе од сира, меда, воћа, поврћа, сухомеснате производе који су спремљени на традиционални начин, вина, природних ракија и сокове. Поред тога бројна удружења жена била би у прилици да промовишу сувенире, рукотворине са мотивима Семберије", рекла је Јасмина Абдулахагић, директорица ТО Бијељина.



Према ријечима директорице Туристичке организације, циљ овог пројекта је да се сви производи пласирају на једном мјесту а бенефите ће имати многи. 
- На овај начин ће се повећати и приходи произвођача, а свакако да ће и сама прича о „Семберској кући“ добити нову димензију јер је познато да је овај тип сарадње са пољопривредним произвођачима веома исплатив за све, а самим тим би и ми из Туристичке организације оправдали ову идеју," рекла је Абдулахагићева.

Нови објекат оваквог типа захтјева и атрактивну локацију, јер само тако можемо на најбољи начин промовисати туристичку и гастро понуду нашег града. Примјера ради, најбоље организована кућа у Републици Српској, требињска „Херцеговачка кућа“ налази се у строгом центру града, међу платанима, простору кроз који прође највећи број туриста.
Из тог разлога и простор у Бијељини морао би бити на најатрактивнијем мјесту. 

Некако са самим почетком реализације овог пројекта у Бијељини се отворио простор на Тргу Краља Петра I Карађорђевића који би био савшен за ову намјену. Некадашњи простор „ОМ кафеа“ био би идеална прилика за „Семберску кућу“. Шеталиште, центар града, пјешачка зона, велика фреквенција пјешака - простор је гдје се може презентовати комплетна туристичка понуда нашег града.

- Ми смо већ направили први корак и упутили захтјев локалним властима да нам дозволе кориштење овог објекта за „Семберску кућу“. Надамо се да ћемо наићи на разумијевање свих структура у локалној власти и да ће сагледати значај отварања оваквог објекта у Бијељини. Ми смо спремни да овај пројекат завршимо у што краћем временском року, наравно ако будемо имали разумијевање свих", рекла је Јасмина Абдулахагић, директорица ТО Бијељина.

Бијељина би сигурно добила много отварањем „Семберске куће“ у центру града, превасходно промоцијом туризма, а и самог града туристима који долазе у Бијељину. Прошле године их је у Бијељину дошло преко 45.000, према званичној статистици, а број оних који долазе на једнодневне излете је и десет пута већи. Наравно ту је и повећан приход за семберске произвођаче, који буду излагали у „Семберској кући“.