Отворена нова зграда Окружног јавног тужилаштва у Бијељини: Значајан корак ка бољем функционисању правосуђа :: Semberija INFO ::

 

Отворена нова зграда Окружног јавног тужилаштва у Бијељини: Значајан корак ка бољем функционисању правосуђа


Олга Пантић, главни окружни тужилац Окружног јавног тужилаштва у Бијељини и Јохан Сатлер, шеф Делегације Европске уније у БиХ,   симболично су, пресијецањем врпце, данас у поподневним сатима озваничили отварање новоизграђеног објекта Окружног јавног тужилаштва у Бијељини у чију је изградњу Европска унија инвестирала више од миллион еура.



Свечаности отварања нове зграде Окружног тужилаштва у Бијељини присуствовали су и министар правде у Влади Републике Српске Милош Букејловић, министар полиције Синиша Каран, главни републички тужилац Жељка Радовић, градоначелник Бијељине Љубиша Петровић и бројне друге званице.



 Европска унија је за изградњу нове зграде Окружног јавног тужилаштва у Бијељини издвојила укупно 2.542. 796 КМ, а Влада Републике Српске овај пројекат је подржала са 769.468 КМ. За реализацију овог пројекта заслужни су и Високи судски и тужилачки савјет БиХ, те Краљевина Шведска који су помогли око израде пројектне документације са 64.500 КМ, али и бројни донатори који су препознали важност правосуђа.

Данас је истакнуто да је након реформе правосуђа, прије двадесет година, формирано је Окружно јавно тужилаштво у Бијељини. Надлежност овог тужилаштва протеже се на градове Бијељина и Зворник, општине Братунац, Сребреница, Угљевик, Лопаре и Осмаци.



Нови објекат Окружног јавног тужилаштва у Бијељини представљаће темељ на којем почива посвећеност правди, транспарентности и професионализму.

 Олга Пантић, главни окружни јавни тужилац том приликом је истакла да су тужиоци до сада радили у неусловним просторијама, док је нови објекат, изграђен у складу са модерним стандардима и потребама, те представља значајан корак ка бољем и ефикаснијем функционисању ове институције.



“Нова зграда ће омогућити и веће отварање према јавности, бољу сарадњу са агенцијама за заштиту закону и остваривање бољих резултата рада. Наша визија је да ова зграда буде регионални симбол поштовања закона и заштите интереса свих грађана, у складу са законом и без изузетака”, нагласила је Олга Пантић, нагласивши да из новог објекта почиње ново поглавље учинковитије и ефикасније борбе са криминалом у овој регији.

Јохан Сатлер, шеф Делегације Европске уније у БиХ истакао је да је у кратком временском периоду отворио три нова објекта која је финансирала Европска унија, овај у Бијељини, а прије тога објекте у Мркоњић Граду и Прњавору.



“Европска унија је најснажнији партнер Босне и Херцеговине, што показују и улагања у овакве објекте. Бројке су вам већ познате. Више од милион еура смо издвојили у реализацију ове инвестиције. У протеклих десет година ЕУ је осигурала више од педесет милиона еура за 32 објекта у правосудном систему БиХ. Други дио приче је она битнија, људска страна. Суштине Европске уније, европске идеје и европских интерација представља унапређење живота људи”, истакао је Сатлер, нагласивши да ће бољи радни услови допринијети и бољим радним резултатима запослених у Окружном јавном тужилаштву Бијељина.



 (Семберија Инфо)