Угљевички ђаци мајкама у част 8. марта приредили приредбу: Сви дани да буду пуни поштовања, пажње и љубави :: Semberija INFO ::

 

Угљевички ђаци мајкама у част 8. марта приредили приредбу: Сви дани да буду пуни поштовања, пажње и љубави


Ученици другог разреда Основне школе "Алекса Шантић" за мајке спремили су представу и честитали свим мајкама и свим женама  8.март, Међународни дан жена са жељом да не само овај дан ,него и сви дани буду пуни поштовања,љубави и пажње.
 
Учитељица Дубравка Митровић је истакла да се улога жене у нашем друштву развија на најбољи начин  и да се афирмација жене постигне кроз њене врлине као нова вриједност нашег друштва.
 
Овај дан је настао као дан борбе за женска људска права,односно дан борбе за економски,политичку и социјалну равноправност жена и мушкараца.

Између осталих важних историјских догађаја,њиме се обиљежава и пожар у фабрици текстила у Њујорку када је погинуло преко стотину жена.
 
Сматра се да су раднице биле задужене унутар фабрике како би их спријечило да штрајкују са другим радницима.
 
На Другој међународној конференцији жена 1921.године у Москви одлучено је да се ипак 8.март уведе као Међународни дан жена,дан којим се подсјећа дугогодишњу борбу за њихова права и успјехе које су створиле(увођење осмосатног радног времена,уједначавање  плата мушкараца и жене,као и заштита мајки и увођење породиљског боловања).