ПРЕДСТАВЉАМО КАНДИДАТЕ ПРИЈАВЉЕНЕ НА 47. ИЗБОР СПОРТИСТЕ ГОДИНЕ ГРАДА БИЈЕЉИНА ЗА 2023. ГОДИНУ: НАЈУСПЈЕШНИЈИ СПОРТСКИ РАДНИК :: Semberija INFO ::

 

ПРЕДСТАВЉАМО КАНДИДАТЕ ПРИЈАВЉЕНЕ НА 47. ИЗБОР СПОРТИСТЕ ГОДИНЕ ГРАДА БИЈЕЉИНА ЗА 2023. ГОДИНУ: НАЈУСПЈЕШНИЈИ СПОРТСКИ РАДНИК


У категорији “Најуспјешнији спортски радник” седам клубова из Бијељине предложило је шест кандидата: Обренко Миљковић (Рукометни клуб „Бијељина“), Младен Ребриновић (Ауто картинг клуб „Оптима моторспорт“), Огњен Ђука (Џудо клуб „Пантер“), Недељко Ћорић (приједлог два клуба: Одбојкашког клуба „Радник“ и Фудбалског клуба „Радник“), Марко Бајић (КМФ „Радник МД Схоп“) и Горан Ивковић (Карате клуб „УНСУ“).
 
1. Рукометни клуб „Бијељина“ – Обренко Миљковић



Рођен је 1985. године. По занимању је магистар спорта и физичке културе; ради као наставник физичке културе у ОШ „Меша Селимовић“ у Јањи. У РК „Бијељина“ обавља дужност координатора млађих селекција. Координатор је и предсједник комисије за омладински рукомет у Рукометном савезу Републике Српске. Дугогодишњи је рукометни судија у Премијер лиги Босне и Херцеговине. Судио је финале плеј офа Премијер лиге БиХ. Као тренер омладинских категорија РК „Бијељина“ у 2023. години остварио је запажене резултате. На међународним турнирима на којима је водио младе рукометаше РК „Бијељина“ освојио је 14 медаља, од тога седам златних, двије сребрне и пет бронзаних. Са пионирском екипом РК „Бијељина“ освојио је прво мјесто на турниру у Шпанији, у конкуренцији 120 екипа из шест држава. Директор је и организатор Рукометног кампа на Јахорини који се по седми пут одржао почетком јула 2023. године а на којем је учешће узело 160 младих рукометаша из три државе. Обренко Миљковић, као координатор свих млађих селекција са РК „Бијељина“ и прошле је године био покретачка снага организације традиционалног међународног рукометног турнира „Бијељина Хандбалл Цуп“ на којем је учешће узело 1300 рукометаша и 70 екипа из седам држава.

2. Ауто картинг клуб „Оптима моторспорт“ – Младен Ребриновић



Младен Ребриновић рођен је 09.11.1981. године у Сарајеву. Аутомобилизмом се почео бавити 2006. године. У сезони 2023. изабран је за потпредсједника Спортског ауто и картинг савеза Републике Српске (САКС РС). Успјешно је организовао прву (2022. године) и другу (2023. године) Дрифт трку у Бијељини које су по први пута, у такмичарском систему организоване у Републици Српској и БиХ. Организовао је брдску ауто трку и ауто слалом у Лопарама а као суорганизатор учествовао је у брдској и ауто слалом трци у Широком Бријегу и брдској ауто трци у Бањалуци. Један је од најважнијих спортских радника у оквиру Спортског ауто и картинг савеза Републике Српске. Водио је АКК „Оптима моторспорт“ Бијељина у освајању двије титуле у Отвореном првенству РС (аутослалом и ауто крос).

3. Џудо клуб „Пантер“ – Огњен Ђука



Рођен је 23.04.1984. у Сарајеву. По занимању дипломирани правник. Основну и средњу школу, Гимназију „Филип Вишњић“ као и правни факултет завршио у Бијељини. Дуго година је био успјешан такмичар Джудо клуба „Пантер“ из Бијељине а предсједник је овог клуба од 2017. године. Својим искуством, способностима и руковођењем, уз одабир добрих сарадника, трудом и преданим тимским радом довео је клуб не само до стабилне спортске институције, него са клубом пише историјске резултате џудо спорта у Бијељини, Републици Српској и БиХ. Джудо клуб „Пантер“ данас је стабилан клуб у организационом, кадровском и такмичарском смислу на челу са Огњеном Ђуком што много значи, јер је политика клуба заснована на принципима посвећености дјеци и њиховом здравом одрастању.

4. Одбојкашки клуб „Радник“ и Фудбалски клуб „Радник“ – Недељко Ћорић



Рођен је 1976. године у Сарајеву. Актуелни је предсједник управе ФК „Радник“ и предсједник скупштине Одбојкашког клуба „Радник“ из Бијељине. На чело ФК „Радник“ дошао је у августу 2022. године у тренутку највеће кризе у клупској историји дугој 78 година. Домаћински, како и приличи једном одговорном човјеку, прву годину руковођења клубом искористио је за финансијску, организацијску и инфраструктурну стабилизацију клуба. Након успјешно обављених задатака у првој години на челу управе, у другој сезони, актуелној 2023/24., све клупске ресурсе је подредио једном циљу: повратку ФК „Радник“ међу бх. фудбалску елиту. Широм Републике Српске препознатљив је као угледан спортски радник који 20 година уназад помаже све спортове у Семберији и Бијељини.

Као предсједник управе ФК „Радник“ и предсједник скупштине ОК „Радник“ успио је за кратко вријеме стабилизовати ситуацију у оба спортска колектива те организовати рад у клубовима на начин да су они у својим такмичењима (Прва лига РС у фудбалу и Премијер лига БиХ у одбојци) у 2023. години остварили високе резултате и били примјер добро организованих клубова, клубова без афера, који служе за примјер и наилазе на интерес спонзора. Одбојкаши су изборили наступ на европској одбојкашкој сцени а управа клуба је успјела испоштовати све високе стандарде Европске одбојкашке конфедерације. Послије дуго времена рад ова два клуба је препознат и вреднован и од стране највиших органа Републике Српске што је примарно заслуга Недељка Ћорића.

5. Клуб малог фудбала „Радник МД Схоп“ – Марко Бајић



Марко Бајић је рођен 26.09.1990. године у Сарајеву. Од своје седме године је у фудбалу, гдје је играо за Пролетер из Теслића, Радник и Академац из Бијељине, Слогу 94, и тако даље. 

Један је од оснивача КМФ „Радник МД Схоп“. Од самог почетка је присутан у управи клуба гдје у овом мандату обавља функцију потпредсједника клуба а у такмичарским мечевима има функцију комесара за безбједност. Марко Бајић је један је од најзаслужнијих појединаца за све успјехе овог спортског колектива. Посвећен је и предан раду клуба, човјек који је 24 сата доступан за све у клубу. Током прошле године, екипа КМФ „Радник МД Схоп“ играла је европске мечеве у Лиги шампиона. Највећи терет свих административних и логистичких послова које су Бијељинци морали испунити да би учествовали у такмичењу са европском футсал елитом пао је на леђа управо Марка Бајића који је све задатке на том путу успјешно ријешио. Био је уз екипу на турнирима у Албанији и Чешкој.
Ожењен, отац двоје дјеце.
 
6. Карате клуб „УНСУ“ – Горан Ивковић



Рођен је 01.04.1974. године у Тузли. Каратеом се бави од 1988. године, а прве кораке у карате спорту започео је у КК "Јединство - Бијели рудар" из Тузле. Од 1993. до 1998. године би је члан и такмичар КК "Пантери" из Бијељине, а након тога наступао за КК "Минерал" из Дворова и КК "Синђелић" из Бањалуке. Од 2006. до 2015. био је такмичар и тренер у КК "Шампиони" из Бијељине, након чега са групом грађана оснива КК "УНСУ" гдје све до данас ради као главни тренер, те обавља функцију предсједника клуба.

У свом раду обнашао је улогу предсједника Регионалног карате савеза Бирча, Мајевице, Семберије и Посавине (РКС БМСиП). И даље је активан у раду овог савеза у оквиру којег са колегама из свијета каратеа настоји подићи квалитет карате спорта на овом подручју. Као резултат његовог дјеловања појачана је сарадња карате клубова у овом дјелу Републике Српске, организована такмичења и заједничке припреме, а остварени су и бројни контакти и професионална сарадња са карате клубовима и федерацијама из окружења. У 2022. и 2023. каратисти и тренери са подручја РКС БМСиП боравили су на међународном карате кампу у Банској Бистрици у Словачкој што је резултирало и доласком 35 такмичара (пионира и кадета) карате репрезентације Словачке на један од турнира у Бијељини прошле године. Гости су били задовољни приказаним квалитетом каратеа у Бијељини и обећали да ће 2024. године доћи у још јачем саставу. Поред регионалног нивоа, Горан Ивковић је током 2023. године, заједно са колегама Милорадом Марковићем (КК „Шампиони“) и Синишом Зарићем (КК „Пантери плус“) активно радио на поправљању услова у којима дјелују карате клубови у Бијељини како би се карате спорту у нашем граду дало мјесто које заслужује.
 
Ивковић је у претходном периоду обављао функцију потпредсједника Карате савеза Републике Српске (КС РС) и био члан УО Карате савеза Босне и Херцеговине. Први је карате тренер из Бијељине и окружења са међународном (WКФ) тренерском лиценцом, те први и једини међународни карате судија из Бијељине и окружења са КФБ лиценцом. У години иза нас обављао је функцију предсједника Судијске комисије Карате савеза Републике Српске. Од стране Карате савеза Републике Српске одликован плакетом за допринос у раду УО КСРС, те развој карате спорта у Републици Српској. Оснивач и директор међународног карате турнира Отворено карате првенство Града Бијељина "Трофеј Бијељине" - турнира који већ шест година у Бијељини окупља 50-70 клубова са око 800 учесника из десетак европских земаља.

Крајем јануара ове године од стране УО Карате савеза Босне и Херцеговине именован је за селектора женске сениорске У21 репрезентације Босне и Херцеговине, а од стране УО Карате савеза Републике Српске именован на мјесто селектора женских селекција Републике Српске.
Мајстор каратеа 4. Дан.

(Семберија инфо)