ПРЕДСТАВЉАМО КАНДИДАТЕ ПРИЈАВЉЕНЕ НА 47. ИЗБОР СПОРТИСТЕ ГОДИНЕ ГРАДА БИЈЕЉИНА ЗА 2023. ГОДИНУ: КАТЕГОРИЈА НАЈПЕРСПЕКТИВНИЈИ МЛАДИ СПОРТИСТА – 1. дио :: Semberija INFO ::

 

ПРЕДСТАВЉАМО КАНДИДАТЕ ПРИЈАВЉЕНЕ НА 47. ИЗБОР СПОРТИСТЕ ГОДИНЕ ГРАДА БИЈЕЉИНА ЗА 2023. ГОДИНУ: КАТЕГОРИЈА НАЈПЕРСПЕКТИВНИЈИ МЛАДИ СПОРТИСТА – 1. дио


За категорију „Најперспективнији млади спортисти“ у редакцију „Семберских новина“ по традицији, пристигло је највише приједлога. Наиме, 21 клуб из Бијељине предложио је 30 кандидата а у наставку вам представљамо првих 15: Николина Марковић (Теквондо клуб „Сокол“), Павле Капор (Рукометни клуб „Бијељина“), Душан Симикић (Карате клуб „Пантери плус“), Ема Ковач, Катарина Бандука, Драган Сенић и Лука Пајкић (Атлетски клуб „Атлетик“), Анастасија Станкић (Шаховски клуб „Светозар Глигорић“), Јована Трифковић (Женски рукометни клуб „Радник“), Новак Манојловић (Кошаркашки клуб „Будућност БН“), Лана Јашаревић и Анастасија Митровић (Теквондо клуб „Јопа“), Перица Јоковић (Боксерски клуб „Радник“), Михаило Ранковић (Кик бокс клуб „Радник Интергај“), Вук Вуковић (Ауто картинг клуб „Оптима моторспорт“)...
 
1. Теквондо клуб „Сокол“ – Николина Марковић



Рођена је 31.05.2010. године у Бијељини. Тренира теквондо седам година у Теквондо клубу „Сокол“. У 2023.години постигла је сљедеће резултате:
- Сребрна медаља на Балканском првенству,
- Бронзана медаља на Државном првенству БиХ,
- Златна медаља на међународном турниру у Словачкој,
- Златна медаља на међународном турниру „Зрењанин Опен 2023“,
- Империум Опен Београд, 2. мјесто,
- Елит опен Београд, 2. мјесто,
- Панчево Опен, 1. мјесто.
 
2. Рукометни клуб „Бијељина“ – Павле Капор


 
Рођен је 2009. године. Кадетски је репрезентативац Републике Српске. Као талентован рукометаш у 2022. години прикључен је првом тиму РК „Бијељина“. На турнирима у 2023. години на којим је наступао био је најбољи стријелац турнира три пута, четири пута био је у идеалним седморкама док је два пута проглашен за најбољег играча турнира. У 2023. години био је најбољи стријелац пионирске лиге РС. Са пионирском екипом РК „Бијељина“ освојио је прво мјесто на турниру у Шпанији на којем је учествовало 120 екипа из шест држава. До титуле најбоље екипе савладали су противнике из Шпаније, Француске, Италије, Аустрије и Њемачке док је Павле Капор понио титулу најбољег играча и стријелца турнира. Са кадетском репрезентацијом Републике Српске 30.12.2023. године освојио је прво мјесто на престижном рукометном турниру који се играо у Грчком граду Солуну. Павле је унук Нурдина Селимовића, једног од оснивача, дугогодишњег рукометаша и капитена РК „Бијељина“.

3. Карате клуб „Пантери плус“ – Душан Симикић


 
Рођен је 16.09.2010. године у Бијељини. Похађа ОШ „Петар Петровић Његош“ у Великој Обарској. Током 2023. године остварио је сљедеће резулатате: прво мјесто на Регионалном такмичењу (26. фебруар), треће мјесто на првенству РС (18. март), пето мјесто на првенству БиХ (29. април) и друго мјесто на Изборном турниру „БХ Сарајево ОПЕН“ (први април).
 
4. Атлетски клуб „Атлетик“ – Ема Ковач


 
Рођена је 15.01.2008. године у Бијељини. У својој узрасној категорији током посљедних пет година проглашавана је за најбољу атлетичарку Републике Српске. Током 2023. године, Ема је постала двострука рекордерка РС и БиХ у дисциплини трчање на 600 метара у дворани а остварила је и најбоља времена у БиХ у дисциплинама 800 и хиљаду метара. Првак је БиХ у дисциплини 600 метара у категорији дјевојчице/дјечаци, у дисциплини 80 метара у категорији млађи јуниори а најбоља у Републици Српској је у дисциплини 600 и 800 метара и у кросу на 1000 метара. Екипни је првак РС у дисциплини крос трчање на 1000 метара.

У септембру 2023. учествовала је на Међународном атлетском митингу „Звијезде будућности – Блед 2023“.  На турниру је учествовало 420 талентованих атлетичара из Словеније, Хрватске и Аустрије и једина из БиХ, Ема Ковач. Ема је наступала у трци на 600м, гдје је конкуренцији 15 такмичарки освојила прво мјесто уз лични рекорд.
Као посљедица одличних резултата из 2023. године Ема Ковач је почетком ове године добила позив у атлетску репрезентацију БиХ са којом је почетком фебруара 2024. у Београду наступила на Балканском првенству у атлетици. Ни ово такмичење није прошло без медаља и рекорда за Ему али ћемо о томе више за годину дана.
 
 
5. Атлетски клуб „Атлетик“- Катарина Бандука


 
Рођена је 24.09.2010. године у Бијељини. Катарина спада у ред најперспективнијих бацача кугле у млађим категоријама у Републици Српској. У току 2023. године постала је двоструки првак РС у бацању кугле у категоријама млађих и старијих пионира, освајач бронзане медаље на Првенству РС у бацању копља (млађи пионири), вицепрвак БиХ у бацању кугле (млађи пионири).
 
6. Атлетски клуб „Атлетик“ – Драган Сенић



Рођен је 18.05.2009. године у Београду. Током 2023. године постигао је сљедеће резултате у категорији старијих пионира: првак РС у кросу на 2000 метара, првак РС у штафети 4X400 метара и бронзана медаља на Појединачном првенству БиХ у кросу на 3000 метара. На Првенству Републике Српске за старије јуниоре освојио је бронзану медаљу у дисциплини 1500 метара. У екипној конкуренцији, са колегама из клуба  постао је првак РС у кросу на 2000 метара и вицепрвак БиХ у кросу на 3000 метара.
 
7. Атлетски клуб „Атлетик“- Лука Пајкић


 
Рођен је 11.03.2008. године у Бијељини. У категорији старијих пионира током 2023. године остварио је сљедеће успјехе на атлетским борилиштима: првак РС у дисциплини 300 метара препоне, првак РС у штафети 4x100 метара, вицепрвак РС у дисциплини скок у вис, екипни првак РС у кросу на 2000 метара, екипни вицепрвак БиХ у кросу на 3000 метара и освајач бронзане медаље на Првенству БиХ у дисциплини скок у вис. Један од најперспективнијих вишебојаца у РС/БиХ.
 
8. Шаховски клуб „Светозар Глигорић“ – Анастасија Станкић


 
Током 2023. године Анастасија Станкић је наставила низ сјајних наступа и одличних резултата:
1.       Златна медаља на кадетском првенству РС,
2.       Златна медаља на кадетском првенству БиХ,
3.       Сребрна медаља на Убрзаном шаховском првенству РС,
4.       Сребрна медаља на Првој лиги РС у омладинској конкуренцији,
5.       Учествовала на европском првенству у Румунији (првакиња БиХ).
 
9. Женски рукометни клуб „Радник“- Јована Трифковић


 
Јована Трифковић рођена је 06.11.2010. године у Бијељини. Ученица је седмог разреда Основне школе „Кнез Иво од Семберије“. Рукомет је почела тренирати са седам година у ЖРК ''Радник''. Члан је кадетске селекције овог клуба која је остварила запажене резултате у Омладинској лиги Републике Српске, гдје је освојила друго мјесто и изборила пласман на кадетско првенство БиХ. На кадетском првенству које је одржано у Завидовићима, дјевојке из Бијељине су освојиле четврто мјесто. Добрим играма у завршници поменутог првенства истакла се управо Јована Трифковић па је услиједио позив од стране селектора кадетске репрезентације (Фуад Махмутовић) Рукометног савеза БиХ. Такође, позивана је на окупљање кадетске репрезентације Републике Српске када су у Београду одиграле више утакмица на сусретима региона. Учествовала је и на камповима у Београду и Књажевцу. На многим турнирима на којима је наша кадетска екипа учествовала проглашена је и за најбољег играча („Никољдански турнир“ у Обреновцу, „Трофеј Београда“, „Бијељина куп 2023“...).
 
10. Кошаркашки клуб „Будућност БН“ – Новак Манојловић



Новак Манојловић је рођен у Бијељини 2007. године. Кошарком се бави већ10 година и прошао је све селекције КК ”Будућност БН”. Висок је 204 цм и са много успјеха игра на позицији крилног центра. Истиче се великом борбеношћу.

11. Теквондо клуб „Јопа“ – Лана Јашаревић



-Лана Јашаревић рођена је28.02.2009. године у Бијељини. Ученица је осмог разреда ОШ „Јован Дучић“. Теквондо тренира од 2016. године. Носилац је црног појаса 1 ДАН. Пет година заредом првак је Републике Српске у својој категорији. У 2023. години Лана је изборила мјесто у репрезентацији Босне и Херцеговине са којом је учестовала на Балканском првенству, Европском и Свјетском првенству поставши тако прва такмичарка ТКД клуба „Јопа“ која се пласирала на Свјетско првенство.

У 2023.години Лана је остварила сљедеће резултате: златну медаљу на Купу Босне и Херцеговине, сребрна медаља на Државном првенству Босне и Херцеговине, прво мјесто на Међународном турниру „Какањ ОПЕН 2023“, прво мјесто на Међународном турниру „Миленијум ОПЕН 2023“ и прво мјесто на Међународном турниру  „Хаџићи ОПЕН 2023“.

12. Теквондо клуб „Јопа“ – Анастасија Митровић



Анастасија Митровић је рођена 14.09.2012. године. Теквондо тренира четири године. Носилац је црвеног појаса. Прошла година је била најуспјешнија у досадашњој спортској каријери. Анастасија је наиме, на Купу БиХ освојила златну медаљу и била проглашена за најбољу такмичарку на турниру у категорији млађих кадеткиња. На првенству БиХ освојила је сребрну медаљу. Током прошле године је постала чланом теквондо репрезентације Босне и Херцеговине са којом је учествовала на Европском првенству у Београду. Тамо је остварила одличан наступ освојивши пето мјесто у својој категорији. Са репрезентацијом БиХ учествовала је и на Балканском првенству у Сарајеву гдје је освојила сребрну медаљу и титулу вицешампионке Балкана. На Међународном турниру „Босна Високо 2023“ освојила је треће мјесто док је на Међународном турниру „Шампиони куп 2023“ освојила сребрну медаљу.

13. Боксерски клуб „Радник“ – Перица Јоковић



Рођен је 11.02.2007. године у Бијељини. Бокс тренира три године а највећу успјех у 2023. години остварио је освајањем златне медаље на појединачном првенству Републике Српске и сребрне медаље на појединачном првенству Босне и Херцеговине. Такмичи се у категорији јуниора и тренутно је једна од најперспективнијих младих боксера Републике.

14. Кик бокс клуб „Радник Интергај“ – Михаило Ранковић



Михаило је рођен 2005. године у Бијељини. Током 2023. године такмичио се у категорији старијих јуниора и остварио сљедеће резултате: прво мјесто на првенству БиХ у кик боксу, дисциплина фул контакт (Лакташи, април 2023) потом треће мјесто на првенству БиХ у кик боксу, дисциплина лоу кик (Пале, мај 2023). Као круна успјешне сезоне освојио је друго мјесто на Европском првенству у кик боксу, дисциплина фул контакт (Истанбул, август-септембар 2023).

15. Ауто картинг клуб „Оптима моторспорт“ – Вук Вуковић



Рођен је 11.06.2008. године у Бару. Аутомобилизмом се почео бавити 2023.  наступајући за Ауто картинг клуб „Оптима моторспорт“ у дисциплини дрифт ауто трке. Као најмлађи такмичар освојио је високо треће мјесто у класи Стреет Дрифт куп Републике Српске. Дрифт куп РС се бодовао у оквиру првенства Србије СДЦ (Сербиан дрифт цхампионсхип) гдје су на истом турниру и истој стази возачко умијеће показивали возачи из БиХ и Србије. Вуковић је у таквој конкуренцији, у генералном пласману остварио треће најбоље вријеме сезоне.

(Семберија инфо)