Промоција Средње школе унутрашњих послова у Бијељини: Млади заинтересовани за посао полицијског службеника :: Semberija INFO ::

 

Промоција Средње школе унутрашњих послова у Бијељини: Млади заинтересовани за посао полицијског службеника


Министарство унутрашњих послова Републике Српске организовало је данас у Градској спортској дворани у Бијељини промоцију Средње школе унутрашњих послова за бијељинске средњошколце.



Чедомир Раца, инспектор за безбједност саобраћаја и наставник у Средњој школи унутрашњих послова у Бањалуци, подсјетио је да је ова школа основана одлуком Владе Републике Српске из 2023. године.



“Тренутно у Средњој школи унутрашњих послова имамо једну класу коју школујемо, а планирамо да у овој години упишемо другу класу. Јавни конкурс за упис у ову школу требало би да буде објављен за два дана, око 20. марта, којим је предвиђен упис 150 ученика у Средњу школу унутрашњих послова. Од тога, биће уписано 120 ученика мушког пола и 30 дјевојака. За упис у Средњу школу унутрашњих послова имамо опште и посебне услове. Општи услови подразумијевају држављанство Републике Српске и БиХ, физичку и психичку способност за обављање полицијских послова, што се утврђује на љекарском прегледу који ми организујемо. Посебни услови су, да ученици имају завршена прва два разреда неке друге средње школе, да имају успјех у школовању најмање добар(3) и врлодобро владање. Осим Средње школе унутрашњих послова, тренутно школујемо и младе људе у Полицијској академији, јер је велики одлив полицијских службеника у нашем министарству. Сви полицајци који су у МУП дошли током рата, ове и у наредних неколико година испуњавају услове за пензионисање. Због тога смо поново покренули средњу школу за школовање кадра који ће бити достојан да обавља полицијске послове”, истакао је Чедомир Раца, нагласивши да ученици у овој школи имају смјештај у интернату, гдје бораве током школовања.



“Ученици у интернату имају обезбијеђену исхрану, биће им обезбијеђено полагање возачког испита, а након средње школе имају загарантован посао у Министарству унутрашњих послова. Најбоље кадете шаљемо на бесплатно даље школовање у Србију, као што су Војна академија, Криминалистичко - полицијска академија, Факултет безбједности у Бањалуци и Факултет безбједности у Београду.



Ученица другог разреда Гимназије “Филип Вишњић” Мишел Мишковић каже да је младима изузетно важно да добију што више информација на оваквим промоцијама средњих школа.

Предраг Спасојевић, ученик другог разреда Гимназије “Филип Вишњић” каже да је више опредијељен за спорт.
“Важно је да млади људи знају пуно више о безбједности грађана и да поштују правила полицијске професије.



Већина средњошколаца може испунити услове за упис у Средњу школу унутрашњих послова, уколико желе да се опредијеле за ову школу. Кад полиција адекватно обавља свој посао, сваки грађанин се осјећа пуно сигурније”, каже Предраг Спасојевић. У оквиру промоције ове школе представници Управе за полицијско образовање и Полицијске управе Бијељина извели су и показну вјежбу којом су младима приближили неке од сегмената из дјелокруга рада полиције.



(Семберија Инфо)