УСПЈЕШАН WОРКСХОП: Др Андрејевић са Малте заједно са нашим хирурзима извео једну од најзахтјевнијих лапароскопских операција :: Semberija INFO ::

 

УСПЈЕШАН WОРКСХОП: Др Андрејевић са Малте заједно са нашим хирурзима извео једну од најзахтјевнијих лапароскопских операција


У бијељинској болници данас је одржан Wорксхоп „Значај лапароскопске хирургије у збрињавању акутних хируршких стања“ чији су организатори Удружење хирурга Републике Српске и Одјељење за хируршке гране Јавне здравствене установе болница „Свети Врачеви“ Бијељина. Стручном скупу су присуствовали хирурзи из УКЦ Бањалука, ЈЗУ Болница Невесиње, ЈЗУ Болница Добој, ЈЗУ Болница Источно Сарајево и ЈЗУ Болница Бијељина.


 
Обраћајући се присутнима проф. др Златко Максимовић, директор Болнице у Бијељини је најавио да ће сљедећа велика улагања у болници, након ангио сале, бити улагања у хирургију.
 
“Послије кардиологије која је направила велики искорак, не само у нашој регији, него у Републици Српској, а у цијелој БиХ и шире, идемо на велика врата са напретком у хирургији. Ја ћу као први човјек ове установе, која је по величини друга у Републици Српској, дати све од себе да обезбиједим финансијска средства, а од наших хирурга, на челу са младим начелником др Тодоровићем тражим максимално ангажовање. У томе, такође, очекујемо помоћ од Универзитетско клиничког центра, здравствених центара из Србије и колега из иностранства. Обзиром да је предсједник Удружења хирурга Републике Српске из наше установе проф. др Синиша Максимовић, рекао сам му да уколико буде планирао велики конгрес хирурга у Бијељини, имаће максималну финансијску и сваку другу помоћ од мене као директора Болнице,” рекао Максимовић.
 
“Овим стручним састанком ми показујемо да испуњавамо нашу мисију која подразумијева афирмацију наших угледних колега хирурга који се изванредно баве лапароскопском хирургијом, подржавамо младе колеге да могу уживо да прате и да науче неке нове технике и усаврше знања, а исто тако повезујемо се и усавршавамо познанства са угледним хирурзима из свијета који нам на овај начин доприносе да пратимо и усавршавамо нове трендове у хирургији. Након прошле хируршке радионице у Бијељини, која је одржана прије непуних годину дана, уведена је нова хируршка процедура у нашој установи и већ је урађено више од 40 таквих процедура. И надамо се да ће тако бити и након данашње радионице. Слободно можемо рећи да бијељинска хирургија крупним корацима иде у будућност”, рекао је проф. др Синиша Максимовић.


 
Др Предраг Андрејевић, специјалиста опште и субспецијалиста лапароскопске хирургије из Л-Университà та' Малта (УМ), захвалио на позиву и пријему у бијељинској болници гдје је током Wорксхоп-а извео, како је рекао једну од најтежих операција у колоректалној хирургији, предње ниске ресекције, уз асистенцију хирурга бијељинске болнице.
 
“Импресиониран сам бијељинском болницом, прије свега изгледом, свом опремом и инструментима који су на европском нивоу. Имају два МРИ, два скенера, ради се са новим хируршким инструментима и видим да је едукација у првом плану, што је врло битно и што ме радује. Мало болница у бившој Југославији то прати. Имао сам одличан пријем код директора Болнице проф. др Златка Максимовића, проф. др Синише Максимовића и др Милана Тодоровића и искрено се надам да ћемо у будућности развити неку још бољу и ближу сарадњу”, рекао је Андрејевић.
На крају стручног састанка гост са Малте одржао је предавање на тему „Значај лапароскопске хирургије у збрињавању акутних хируршких стања“.


 
Др Предарг Андрејевић је хирург са више од 10 година искуства у лапароскопској колоректалној и ургентној хирургији. Био је предводник у увођењу минимално инвазивних техника на Малти, углавном колоректалних ресекција, хитних лапароскопских ресекција дебелог цријева и жучне кесе, као и хирургије киле трбушног зида. Др Андрејевић је оснивач интернационалног постдипломског хируршког програма на Малти. Његов допринос подучавању и обуци хирурга на локалном и међународном нивоу омогућио му је место у Комитету за образовање и обуку Европског удружења ендоскопских хирурга и позицију почасног вишег предавача у Центру за медицинско образовање у оквиру Института за образовање здравствених наука Универзитета Куеен Мари. Лондона. Рецензент за часопис " Тхе Сургеон.
 
Хируршкој радионици присуствовао је проф.др Зоран Алексић, начелник Клинике за општу и абдоминалну хирургију у Универзитетском клиничком центру Републике Српске и предсједник Управног одбора Удружења хирурга Републике Српске који је похвалио домаћине и организаторе хируршке радионице и најавио свечану академију почетком септембра поводом обиљежавање 20 година постојања Удружења.


 
Програм Wорксхопа акредитован је од стране Комисије за евалуацију програма континуиране едукације Министарства здравља и социјалне заштите Републике Српске.
 
Wорксхоп у бијељинској болници уживо је емитован путем yоутубе канала Болнице Бијељина.