БИЈЕЉИНА: ОБИЉЕЖЕН СВЈЕТСКИ ДАН ОРАЛНОГ ЗДРАВЉА :: Semberija INFO ::

 

БИЈЕЉИНА: ОБИЉЕЖЕН СВЈЕТСКИ ДАН ОРАЛНОГ ЗДРАВЉА


На иницијативу Свјетске стоматолошке федерације 20. марта сваке године обиљежава се Свјетски дан оралног здравља. Обиљежавањем овог датума настоји се развити свијест о важности оралног здравља те његовом значају у очувању општег здравља сваког појединца.

Тим поводом Центар за промоцију здравља и превенцију болести у сарадњи са Службом превентивне, дјечије и опште стоматологије Дома здравља Бијељина данас су на градском тргу организовали својеврсну стоматолошку амбуланту на отвореном. Била је то идеална прилика да медицинско особље бијељинског Дома здравља разговара са грађанима и малишанима из Дјечијег вртића “Чика Јова Змај” на тему оралног здравља, значају редовних превентивних прегледа код стоматолога, правилном прању зуба те факторима ризика за настанак обољења зуба и усне дупље.



-Превентивно дјеловање је дио наше свакодневнице али данашњи дан је вријеме када је на глобалном нивоу видљивија превентивна дјелатност стоматолога. Наше активности су усмјерене на подизање свијести о превенцији и контроли оралних болести, посебно код млађе популације. Свједоци смо да стање оралног здравља у нашем друштву није ни приближно на задовољавајућем нивоу. Сматрамо да се рјешавање, односно „лијечење“ овог проблема, путем исправних педагошких метода, треба почети од наших најмлађих суграђана“, рекао је др Зоран Василић, начелник Центра за промоцију здравља и превенцију болести ЈЗУ Дом здравља Бијељина.

Славиша Вујановић, директор Дјечијег вртића „Чика Јова Змај“ изразио је захвалност стоматолозима и менаџменту Дома здравља Бијељина јер су у обиљежавање Свјетског дана оралног здравља укључили и малишане из овог вртића. Њихова данашња активност биће од велике помоћи у развијању свијести дјеце о важности редовног прања зуба као и уклањању ирационалног страха од посјета стоматологу.

-Највећи непријатељи здравља дјечијих зуба су каријес и парадентопатија. Јавља се и код јако мале дјеце и зато смо данас одлучили да Свјетски дан оралног здравља обиљежимо са дјецом из вртића „Чика Јова Змај“. У контакту са дјецом најприје их упознајемо са начинима одржавања оралне хигијене у смислу избора правог прибора и показивања исправних техника четкања односно прања зуба. Говоримо им потом и о здравим животним навикама гдје прије свега мислим на исхрану, односно слаткише. У том смислу, утичемо на дјецу да слаткише не једу било када у току дана већ да одреде дневне термине својих слатких „оброка““, изјавила је Ивана Дмитрук Миљевић, дјечији стоматолог ЈЗУ Дома здравља Бијељина.
Семберија инфо