У Брчком одржан стручни скуп на тему „Побољшање логистичких токова, услова царињења и протока роба у Брчко дистрикту БиХ“ :: Semberija INFO ::

 

У Брчком одржан стручни скуп на тему „Побољшање логистичких токова, услова царињења и протока роба у Брчко дистрикту БиХ“


У организацији Trans Logistic – Удружења логистичара Брчко дистрикт Босне и Херцеговине данас је у Брчком одржан шеснаести по реду стручни скуп на тему „Побољшање логистичких токова, услова царињења и протока роба у Брчко дистрикту БиХ“ који је окупио велики број привредника из БиХ и региона.
 
Стручни скуп отворио је главни координатор Владе Брчко дистрикта БиХ Жељко Антић који је поздравио све присутне и захвалио се удружењу на организовању овог важног догађаја.
 
„Данашњи догађај је показатељ да се ради о значајном скупу који је окупио велики број људи како из Дистрикта тако и из читаве БиХ, Хрватске и Србије. Овај скуп је посебно важан за људе који се баве привредом, односно логистиком и организацијом транспорта како у Дистрикту тако и у читавој БиХ“, казао је Антић.
 
На скупу присутнима се обратио и градоначелник Брчко дистрикта БиХ прим. др Зијад Нишић који је истакао важност регулисања законских регулатива на нивоу БиХ.
 
„Проблеми у законској регулативи нису само у Брчко дистрикту БиХ, него и на нивоу државе и треба направити правне канале да се Брчко позиционира као природно чвориште саобраћаја. Ми имамо компаративне предности, имамо и једину међународну ријечну луку која је повезана са дунавским и црногорским сливом и имамо велики потенцијал. Морамо хармонизовати законе са БиХ и упозорити са овог мјеста да је Брчко велики потенцијал, не само за привредни развој Дистрикта, него регије и БиХ“, казао је градоначелник.
 
Извршни директор Белисар групе Јово Илић казао је да су ови скупови прилика да се на њима расправи шта је потребно да се уради на побољшању логистичких токова.
 
„Ово је прилика и да се расправи шта је то потребно да се уради и на побољшању царињења роба и генерално шта је то потребно да Влада покрене као иницијативе с циљем побољшања инфраструктура у Дистрикту како би се омогућило да наши привредни субјекти имају квалитетан довоз сировине и пласман својих готових производа на свјетска тржишта. Имамо ограничавајућих фактора и потребно је ријешити с циљем олакшања привредним субјектима“, казао је Илић.
 
Шеф Одјељења за привредни развој, спорт и културу Владе Брчко дистрикта БиХ Перо Гудељевић нагласио је да Влада у сарадњи с удружењима има циљ да помогне како би се побољшали логистички токови.
 
„Ми као Влада немамо право да се уморимо у тражењу рјешења и ослушкивању захтјева и потреба локалних привредника како би услови у Дистрикту били такви да се у потпуности искористе капацитети које имамо, али такође да укажемо и на оно шта је неопходно урадити како би у будућности Брчко остало у фокусу интереса и како би остало на трасама које су битне и значајне за саме логистичке операције. Овдје посебно наглашавам потребу за електрификацију пруге Тузла–Винковци и уколико би Брчко било заобиђено у тим плановима фактички би била узалудна сва улагања која су до сада направљена у Дистрикту тако да ће једна од порука са овог скупа бити и то, а наравно да ћемо кроз институције Владе указати на то и релевантним органима у БиХ“, казао је Гудељевић.
 
Trans Logistic и LOGIN окупљају стручњаке из области логистике и транспорта међу којима су представници владиних институција, јавних предузећа и приватних компанија из БиХ, Хрватске, Србије, Словеније, Македоније и Румуније.