ГИМНАЗИЈА “ФИЛИП ВИШЊИЋ”: ОКРУГЛИ СТО ПОВОДОМ СВЈЕТСКОГ ДАНА ВОДА :: Semberija INFO ::

 

ГИМНАЗИЈА “ФИЛИП ВИШЊИЋ”: ОКРУГЛИ СТО ПОВОДОМ СВЈЕТСКОГ ДАНА ВОДА


Јавна установа Гимназија “Филип Вишњић”, обиљежила је Свјетски дан вода организовањем округлог стола у којем су учествовали представници ЈУ “Воде Српске” и представници Департмана за хемију, биохемију и заштиту животне средине Природно-математичког факултета Универзитета у Новом Саду.  Тема овогодишњег Свјетског дана вода је “Вода за мир”, а ученици су имали прилику да постављају питања која их интересују. Директорица Гимназије Оливера Стевановић подсјетила је да са ЈУ “Воде Српске” већ три године обиљежавају Свјетски дан вода, а ове године имају и госте из Новог Сада.



-Предавачи нашим ученицима су еминентни стручњаци, а ово је И прилика да постављају итања за све оно што их интересује о овој теми. Такође, користим прилику да се захвалим ЈУ “Воде Српске” јер су нам поклонили наставна средства за предмет хемија, што ће свакако побољшати наставу”, рекла је Стевановићева. Начелница Одјељења за заштиту и коришћење воде у ЈУ “Воде Српске” Јелена Вићановић  истакла је да је разговор са младим генерацијама о овој теми, веома важна.



-На овај начин указујемо на безгранични значај воде, јер ако имамо у виду да више од половине слатких вода на нашој планети има прекогранични карактер, онда је значајно истаћи нашу обавезу да заштитимо и чувамо воде, рационално их користимо, не само зарад нашег благостања на просторима на којим живимо, него и због оних са којима их дијелимо и који живе низводно. Институција за коју радим је кроз цијели низ народних конвенција, протокола и споразума, укључена у те процесе и извјештава о водама на нашем подручју”, рекла је Вићановићева и додаала да разговороом са младим људима, развијају генерације ће чувати воду као ресурс. Доктор Милош Дубовина са Природно-математичког факултета Универзитета у Новом Саду, истакао је да је вода веома значајна и битна као ресурс, да је неопходна у разним процесима, али је важно је размотрити и начин управљања водама у будућности.



-Република Србија је земља која је богата водама, те је неопходно радити на томе како бисмо тај ресурс сачували и за следеће генерације”, рекао је др Дубовина. Ученица другог разреда Гимназије Соња Митровић је истакла да треба да се развија критичко мишљење о води, да схватимо колико треба да бринемо о води, односно, колико је значајна за наш живот, јер уколико не будемо водили бригу, за одређен број година, воде може бити све мање и мање. Марија Стевановић, ученица трећег разреда Гимназије нагласила је да “сви као појединци треба да уложимо више напора, с циљем подизања свијести о значају саме питке воде”.



-Према истраживањима УНИЦЕФ-а 357 милиона дјеце нема питку воду на афричком континенту, што је страшно у 21. вијеку. Нама је природа подарила једну густу ријечну мрежу и богате природне резервате, стога то морамо боље користити и на тај начин да обезбиједимо воду не само за себе, него и будуће генерације”, рекла је Стевановићева..
 
(Семберија инфо)