МИНИСТАРСТВО ПОЉОПРИВРЕДЕ РС: САСТАНАК СА УЗГАЈИВАЧИМА СВИЊА :: Semberija INFO ::

 

МИНИСТАРСТВО ПОЉОПРИВРЕДЕ РС: САСТАНАК СА УЗГАЈИВАЧИМА СВИЊА


Представници Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске организовали су састанак са узгајивачима свиња о примјени Правилника о биосигурносним мјерама на фармама с циљем спречавања појаве и ширења заразних болести.

“Подсјетићу да је на снагу ступио Правилник о биосигурностним мјерама на фармама свиња. Тај правилник је нешто што је Министарство најављивало у претходном период, обавило низ консултација, како са фармерима, тако са ветеринарском струком у циљу проналажења најбољег рјешења. Правилник треба да буде механизам борбе против афричке куге свиња. Наравно, у тренутку када немамо вакцину, једини механизам у борби против вируса афричке куге свиња, јесте поштовање биосигурносних мјера”, рекао је Негослав Лукић, помоћник министра за ветеринарство Министарства пољопривреде РС. Како је рекао, “биосигурносне мјере су скуп мјера које имају за циљ спречавање уношења патогена на фарме свиња и подијељене су на такозване спољашње и унутрашње биосигурносне мјере”.



-Већина фармера је конструктивна, а потребно је напоменути да је до данашњег дана постојала мјера забране поновног “убацивања” свиња на фарме, која је на снази већ шест мјесеци, а она је истекла са јучерашњим даном. Од данас је могуће усељавање свиња под контролисаним условима и одређеним протоколима који су дефинисани Правилником о биосигурности, као и Правилником о афричкој куги свиња. Сада ће бити неопходно уводити такозване тестне животиње и вршити вађење крви и серолошко испитивање на антитијела вируса афричке куге и свиња. Уколико након 45 дана тест буде негативан, те животиње се могу даље прометовати, уколико буде позитиван, животиње ће се еутаназирати. Министарство ће искористити прилику и опет вршити надокнаду штета уколико буду испоштовани сви услови и протоколи за усељавање – да је животиња обиљежена, да посједују уверење о здравственом стању, да су животиње познатог поријекла, само по тим условима ће бити могуће исплатити штету”, истакао је Лукић. Митар Лазић, директор Агенције за аграрна плаћања, рекао је да је прије неколико дана изашао Правилник о капиталним инвестицијама који ступа на снагу сљедеће седмице, а. након тога, објавиће Јавни позив за који позивају све пољопривредне преизвођаче да аплицирају.

-Поготово везано за свиње, имамо премију осигурања гдје ми финансирамо са 60%, такође, имамо премију за назимице и нерасте, гдје исто дајемо субвенцију 60% за комерцијална газдинства и за привредне субјекте и 30% за некомерцијала газдинства. Остаје, као и прошле године, механизација, прикључци за тракторе, једна од новина је да се неће узимати у обрачун ПДВ... имамо мјеру и опрему на фармама и изградњу. Битно је напоменути да смо исплатили свиње, ове године по 47 марака по комаду. Имамо да исплатимо и супрасне крмаче, што очекујемо наредне седмице, гдје ће бити обухваћено око 400 корисника, гдје је преко 30% из Бијељине", рекао је Лазић. Стојан Маринковић, предсједник Савеза удружења пољопривредних произвођача РС каже да су пољопривредни произвођачи, прије свега, фармери, узгајивачи са нестрпљењем, а помало и са страхом, чекали да истекне рок забране усељаја свиња и да ступи на снагу Правилник о биосигурностним мјерама.



-Морамо поменути да смо, као удружења, учествовали у креирању овог Правилника и да смо постигли одређене сагласности везане за сам правилник. Оно са чиме се ми, као произвођачи, сусрећемо сад је висока цијена набавке назимица, приплодног материјала и недостатак истог. Имајући у виду да смо и у земљама окружења имали сличне ситуације појаве афричке куге свиња, тако да ћемо сигурно у наредном периоду имати проблем око набавке квалитетног генетског материјала", објаснио је Маринковић И истакао да “производња пада, трпи, увознички лоби преузимају примат и стога диктирају и цијену, када је у питању наш домаћи откуп, а с друге стране када је у питању увоз. Не мислим да ће у наредном неком периоду доћи до неких значајнијег поскупљења меса", рекао је Маринковић. Професор Драго Недић, из Ветеринарског института РС истакао је да су трагали за одређеним могућностима побољшања услова држања животиња.

-Управо смо припремили Правилник на ком смо сви заједно радили и он би требао да побољша услове, односно да смањи ризик од појаве афричке куге свиња, као и других патогена који могу да угрозе здравље животиња на фарми”, рекао је Недић. Произвођач свиња из Обудовца, Перица Сајиловић, рекао је да је његова фарма била заражена афричким кугом свиња и у то моменту је имао око 90 крмача преко 400 прасади од 5 до 90 килограма.

.-Мјере које Министарство предлаже су позитивне, а на нама је да се прилагодимо, да их испоштојимо и да пробамо зановити производњу. Нисам још кренуо у занављање производње, јер је то могуће тек послије данашњег дана, а ја сам и прије овога имао добар дио мјера испуњених - сада сам још урадио додатно ограду око фарме и самим тим сам испунио оно што је Правилник налагао", истакао је Сајиловић.

(Семберија инфо)