Три гласа једне генерације :: Semberija INFO ::

 

Три гласа једне генерације


У Центру за културу Лопаре одржано је књижевно вече под називом „Три гласа једне генерације“, у коме су учешће узели Филип Грбић, српски књижевник и преводилац, Новак Ђукић, пјесник и Владан Бајчета, књижевни историчар и критичар.

Према ријечима пјесника Слободана Јовића, који је представио госте, сва тројица су драгоцјени и вриједни гласови који егзистирају у српској култури и вечерас су представили своја дјела и свој рад.

Филип Грбић је рекао да је непосредан повод његовог доласка то што је прошле године објавио нови роман „Канон потиштеног ума“.

„Због тога смо, на позив Слободана Јовића, дошли овдје да разговарамо о књижевности, ја сам говорио о својој прози и освојим наканама у књижевном раду, а било је ријечи и о поезији и о критици. Оно што нас је ујединило вечерас је да смо сви приближно исте генерације и говорили смо и о том искуству“, навео је Грбић.

Директор Центра за културу Лопаре Мирко Стевић је рекао да било који културни догађај има важност за локалну заједницу јер доприноси унапређењу и развоју културе.

Он сматра да се сваки сегмент културе, па тако и књижевност, кроз промоцију књига прозе и пјесама, треба да има довољно простора у културној понуди наше општине.

Стевић је навео да су током мјесеца, осим књижевности, у Центру за културу организовани и други културно-забавни садржаји и активности у области очувања традиције и фолклора, а кроз ликовни и сценски програм планиране су изложбе, биоскоп и представе за дјецу и младе.