Почела изградња нове школе и вртића у Доњем Црњелову: Ово је велики дан за наше село :: Semberija INFO ::

 

Почела изградња нове школе и вртића у Доњем Црњелову: Ово је велики дан за наше село


У Доњем Црњелову данас је постављен камен темељац за изградњу нове петоразредне школе и вртића. На симболичан начин, у темеље новог школског објекта постављена су, уз благослов, три камена из три велике светиње, са Хиландара, из Пећке патријаршије и манастира Студеница.



 Градоначелник Бијељине Љубиша Петровић, каже да ће ово бити јединствена школа у Републици Српској и региону.



 “Камен из манастира Студеница стигао је са благословом игумана Тихона, уз обећање да ће и он, када буде освећење новоизграђеног објекта присуствовати том чину. Благословом игумана Методија са Хиландара, са Свете Горе, уткали смо у темеље школе и вртића други камен заједно са дјецом и ученицима из овог села. Трећи камен стигао је из Пећке патријаршије, гдје Град Бијељина у овој години кумује ктиторској слави Свети Арсеније Сремац Пећке патријаршије. Уз велики благослов и јединствену поруку да ћемо наставити да корачамо путем светосавља, путем стрпљења и мудрости, уз благослов преосвећеног владике Фотија, изградићемо нову школу и вртић. Уз дјечије осмијехе, уз дјечију радост, уз каменчиће које су дјеца донијела од својих кућа и поставила у темеље нове школе и вртића, осјећамо велику радост и срећу. Можемо само да поручимо једно, Црњелово и Бијељино, дјеца ти се рађала. У дворишту будуће школе налазиће се и стабло храста, као симбол снаге, чврстине и непоколебљивости”, истакао је градоначелник Петровић, нагласивши да ће изградња нове школе и вртића имати око 550 метара корисног простора.



Планирано је да се нова школа и вртић изграде до септембра 2025. године, а вриједност инвестиције оквирно је процијењена на 1,1 милиона КМ. Ова инвестиција се финансира средствима из градског буџета.

 Арсен Арсеновић, рођени Црњеловчанин, отац четворо дјеце, каже да је ово посебан дан за њега и његове комшије.



“Поносни смо и срећни због ове инвестиције. Црњелово је напредно и велико село. Надамо се и новим инвестицијама. Супруга подиже дјецу, ја пуно радим, али, уз Божију помоћ, надам се и проширењу породице, нека нам се дјеца рађају”, каже Арсеновић.

Драган Максимовић, професор разредне наставе, каже да је четири деценије провео у старој школи у Доњем Црњелову.

“Ово је историјски дан за наше село и ријетка прилика да људи доживе тренутак када почиње изградња нове школе. Стара школа је изграђена 1947. године и у употреби је већ 55 година. Сазрели су услови за изградњу нове школе, на добробит свих Црњеловчана и њихове дјеце. Улагање у образовање је улагање у будућност”, каже Максимовић.



Марица Крбањевић, учитељица, каже да је 39 година радила у школи у Доњем Црњелову.
“За ову школу и за ово село везују ме најљепше успомене. Волим ове људе и драго ми је што су дочекали овај дан”, каже Марица Крбањевић.

(Семберија Инфо)