ПРЕДАВАЊЕ И ПРЕВЕНТИВНИ ПРЕГЛЕДИ ПОВОДОМ СВЈЕТСКОГ ДАНА ЗДРАВЉА :: Semberija INFO ::

 

ПРЕДАВАЊЕ И ПРЕВЕНТИВНИ ПРЕГЛЕДИ ПОВОДОМ СВЈЕТСКОГ ДАНА ЗДРАВЉА


Поводом Свјетског дана здравља који се обиљежава 7. Априла, Удружење жена са инвалидитетом „Импулс“ и Удружење дијабетичара „Диабета“ Бијељина, а у сарадњи са ЈЗУ Болницом „Свети Врачеви“, организовало је данас едукативно предавање на тему „Превенцијом до здравља“.

Поред предавања обављени су и бесплатни превентивни прегледи крвног притиска, шећера у крви, преглед сензибилитета крвних судова, као и подјела апарата за мјерење шећера и едукативног материјала из Дијабетолошког савјетовалишта, а сви заинтересовани имали су прилику и консултовати се са реуматологом др Далиборком Спасојевић.



-Превантивни прегледи су јако значајни за правовремено откривање болести, као и за правовремени почетак терапије, јер су и тераписјки ефекти тада бољи,а и мање су компикације“, истакла је др Далиборка Спасојевић.
Сандра Милошевић,  предсједница Удружења ,,Диабета“ Бијељина,истакла је овом приликом задовољство због недавног потписивања споразума о сарадњи са Удружењем жена са инвалидитетом „Импулс“, наглашавајући уједно огроман значај превентивних прегледа и едукативних предавања која се  раде на терену.



-Наше Удружење, наше Савјетовалиште и Болница „Свети Врачеви“ су препознати у цијелој БиХ. Све ово што данас радимо овде, организовали смо и у Братунцу, Власеници, Зворнику, Сарајеву,Тузли, зову нас свуда.Од свог оснивања Удружење дијабетичара „Диабета“ Бијељина, је организовало 10.000 прегледа, током којих је код 22 одсто прегладаних особа, откривен повишен ниво шећера у крви,а код 25 одсто је установљен повишен крвни притисак“,навела је Сандра Милошевић.



Значај данашње заједничке активности, истакла је и предсједница Удружење жена са инвалидитетом „Импулс“, Тања Милинковић, која је рекла да особе са инвалидитетом често нису ни свјесне потребе за ширим очувањем здравља у односу на основну болест,те да су овакве активности прилика да у њима познатом окужењу, добију квалитетне информације и обаве неке од превентивних прегледа.

(Семберија инфо)