ОДРЖАН ФЕСТИВАЛ ХУМОРА И САТИРЕ „БИЈЕЉИНА 2024“: ДВИЈЕ ДЕЦЕНИЈЕ ДУГА ТРАДИЦИЈА ХУМОРА :: Semberija INFO ::

 

ОДРЖАН ФЕСТИВАЛ ХУМОРА И САТИРЕ „БИЈЕЉИНА 2024“: ДВИЈЕ ДЕЦЕНИЈЕ ДУГА ТРАДИЦИЈА ХУМОРА


Захваљујући Народној библиотеци „Филип Вишњић“ и Удружењу афористичара „1. април“, Бијељина је вечерас била домаћин 21. Међународног фестивала хумора и сатире „Бијељина 2024“. Окупљање љубитеља ове јединствене форме књижевног изражаја био је прилика и за промоцију зборника „Живот пише афоризме 8“ који је приредио Грујо Леро, алфа и омега свих досадашњих фестивала.



-Први фестивал хумора и сатире организовали смо 2004. године. Нисам очекивао да ће трајати овако дуго. Мислили смо то „сфушерити“, направити једно или два издања али ето, прођоше двије деценије а ми не пролазимо. Понекад се и сам чудим због наше трајности али сам неописиво радостан због тога – 20 година нашег трајања говори да је ово плодно тло за хумор и сатиру те да сваке године да тако кажем, откривамо нове саборце бриткога пера“, изјавио је Грујо Леро, иницијатор и организатор свих досадашњих Фестивала хумора и сатире.

Своје мисли, афоризме, шаљиве приче и пјесме казивали су Александар Чотрић, Бојан Љубеновић, Горан Радосављевић и Павица Вељовић (Београд), Марина Раичевић и Милен Миливојевић (Бор), Раде Ђерговић (Шабац), Иво Мијо Андрић (Загреб),  Абдурахман Халиловић - Ахил (Ријека), Јово Николић (Угљевик), Милад Обреновић (Рогатица), Слободан Дурмановић (Клење код Шапца), Зоран Симић-Зокс (Фоча), Станислав Томић (Зворник), Миладин Берић, Живко Вујић и Гојко Мандић (Бањалука) и Момчило Копривица (Бијељина).



Специјални гост Фестивала хумора и сатире „Бијељина 2024“ био је пјесник Боро Капетановић.

-Иако нисам из ове области људског и књижевног стваралаштва, јако волим квалитетну сатиру и разлог зашто сам вечерас у Бијељина је мој пријатељ Грујо Леро. Сматрам да је наша данашњица идеалан амбијент за сатиру само је проблем што има мало добрих сатиричара. А онда проблем и таквих малобројних а квалитетних, што мало ко жели да чује оно што они имају да кажу па је овај Фестивал хвале вриједан напор да се појача глас људи који размишљају сатиру“, рекао је Боро Капетановић.



Окупљени у бијељинској библиотеци имали су прилику чути, насмијати се и рамислити о афоризмима попут: „Мућни и ти главом. Видиш да без мућкања нема успјеха у животу“, „Живим као сав нормалан свијет. Правим се луд“, „Отаџбина нема никог другог осим нас. То је њена несрећа“, „Пред нама је избор. Или да стежемо каиш или да спустимо панталоне“, „Ми имамо за шта да погинемо. Али немамо од чега да живимо“, „С нама се никад не зна. То је све што се о нама зна“…

(Семберија инфо)