Отворена реновирана Пјешачка зона - Подсјећање на корзо старе Бијељине :: Semberija INFO ::

 

Отворена реновирана Пјешачка зона - Подсјећање на корзо старе Бијељине


Градоначелник Бијељине Мићо Мићић у недјељу навече на свечан начин отворио је реконструисану и реновирану Пјешачку зону у центру града, на потезу од Градске библиотеке до Робне куће „Побједа“.
Била је то прилика да се данашње генерације Бијељинаца подсјете на то како је некада изгледао јавни и културни живот у граду, односно како је корзо или вечерња шетња представљала прво јавно показивање великог броја представника тадашњих генерација.
Драгољуб Буцо Јовановић , наш суграђанин, подсјетио се тренутака из своје младости када су пјешачком зоном навече шетали младићи и дјевојке, али и представници старије генерације.
„ Први корзо у граду био је у данашњој Карађорђевој улици, од зграде Музеја Семберије до Соколског дома, али најчешће до хотела „Дрина“ који се налазио на данашњој Аутобуској станици. Било је то вријеме без мобилних телефона, када су младићи шетали у групама, дјевојке одвојено, и када се на бијељинском корзу заљубљивало и исказивале прве младалачке симпатије. На овом тргу, некадашњој Старој чаршији,  били су потпуно други садржаји, од зграде Градског биоскопа, до неких популарних занатских радњи, међу којима су биле и чувене сластичарнице.
Млади су једно вријеме шетали кроз центар града, улицом поред зграде суда. У вечерњим сатима саобраћај је био забрањен у тој улици. У љетњим мјесцеима корзо се селио у Градски парк и тамо је остајао све до почетка септембра“, испричао је Драгољуб Буцо Јовановић.
Шарм некадашњег бијељинског корза вјерно је дочаран и дефилеом младића и дјевојака, чланова СКУД-а „Семберија“, који су новоизграђеном Пјешачком зоном шетали у старим градским ношњама. Све је употпуњено и староградскјом пјесмом која је подсјеитла на неко прохујало вријеме.

Љ.Љ.